Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thurfjell-det-ar-stor-skillnad-pa-att-vara-ihop-med-nagon-och-att-ansvara-for-nagons-liv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Det är stor skillnad på att vara ihop med någon och att ansvara för någons liv

Mac Miller
Mac Miller Foto: Clarke Tolton

När Mac Miller i förra veckan gick bort blev tidigare flickvännen Ariana Grande anklagad för att ha mördat honom. Inte handgripligen, utan genom att ha gjort slut. 

När Tim Bergling tog livet av sig i våras skrev jag en text om Levan Tsikurishvilis dokumentärfilm ”Avicii: True stories”. Om hur många rop på hjälp den innehöll, och hur många gånger ropen verkade ignoreras av människor i den unga edm-stjärnans närhet. Förlåt, män i den unga edm-stjärnans närhet. En dokumentär behöver som bekant inte spegla verkligheten så som den faktiskt ser ut, och man ska inte spekulera i varför någon begår självmord. Det gjorde jag inte heller. Jag skrev: ”Jag önskar att någon hade frågat honom oftare.” Hur han mådde, alltså.

Jag blev anklagad för att ha skyllt Aviciis död på männen kring Avicii, för att göra politik av en tragedi. Det tog en vecka innan jag vågade öppna min mejlinkorg eftersom den var full av människor som anklagade mig för att vara... Tja, en feministfitta.

Häromveckan gick den amerikanska rapparen Mac Miller bort till följd av en misstänkt överdos. Han var drogmissbrukare sedan flera år tillbaka och både i sin musik och i intervjuer har han berört psykisk ohälsa. I en intervju 2015 sa han: ”Människor säger: ’Vad har du att vara deprimerad för? Du har ju pengar.’”

I två år var Mac Miller ihop med popstjärnan Ariana Grande. I maj i år gjorde de slut. Hon blev snart därefter tillsammans med ”Saturday night live”-komikern Pete Davidson, det är en romans som förhäxat internet under sommaren, den är omöjlig att titta bort ifrån i all sin genanta men ljuvligt relaterbara oversharing-prakt. Mac Miller åkte fast för rattfylla efter en otäck bilolycka.

När ett fan efter bilolyckan kritiserade Ariana Grande på Twitter för att hon gått vidare för fort från sin relation – och det från ett ex som skrivit så vackra låtar om henne! – skrev hon ett så lysande svar: ”Vad absurt att förminska en kvinnas självrespekt genom att säga att hon ska stanna i ett destruktivt förhållande för att han gjorde ett album om henne. Jag är ingen barnvakt eller mamma och ingen kvinna ska behöva känna att de måste vara det. Jag har tagit hand om honom och försökt stötta honom i hans nykterhet i flera år, men att beskylla en kvinna för en mans oförmåga att ta hand om sitt liv är ett reellt problem. Det kan vi väl sluta göra.”

Det är ett uttalande som fortfarande är sant. Det är klart som fan att man inte kan säga att det var Ariana Grandes fel att Mac Miller dog. Det är klart som fan att man inte kan säga att det var Tim Berglings vänners fel att han dog. Men i diskussionerna efter de två dödsfallen blir det tydligt att en kvinna alltid är en mer tacksam syndabock än en man.

För när Mac Miller dog blev Ariana Grande omedelbart anklagad för att ha mördat honom. Inte handgripligen, utan genom att ha gjort slut. Hon tvingades stänga sitt kommentarsfält på Instagram eftersom det fullkomligen exploderade av kommentarer i stil med ”det här är ditt fel”, ”du dödade honom”, ”hoppas att du är lycklig med Pete”. Skvallersajten TMZ, som först skrev om Mac Millers död, lät antyda att Ariana Grande var anledningen till att han gått ner sig alltmer i missbruk. 

Men det är stor skillnad på att vara ihop med någon och att vara ansvarig för någons liv. Och det är stor skillnad på att beskylla någon för någon annans död och att önska sig en bransch som kan ta hand om sina stjärnor. Som värdesätter deras talanger och just därför värnar om deras psykiska och fysiska hälsa. Avicii blev 28 år. Mac Miller blev 26. Om skivbolag, managers och fans inte lär sig att det finns saker som är viktigare än ännu en skiva, ännu en turné, ännu en pr-kampanj, lär vi förlora fler i förtid.

Läs fler texter av Greta Thurfjell, bland annat om avundsjukan på Lana Del Reys klumpighet på Twitter.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.