Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thurfjell-fleabag-fortjanade-att-vinna-over-veep-pa-emmygalan/

Kultur

Greta Thurfjell: ”Fleabag” förtjänade att vinna över ”Veep” på Emmygalan

Phoebe Waller-Bridge vann pris på Emmygalan. Foto: Chris Pizzello/AP

Att ”Veep” ratades av Emmyjuryn till förmån för ”Fleabag” är kanske ett tecken på att samtidssatiren inte längre lockar till skratt, skriver DN:s Greta Thurfjell.

Det var meningen att Julia Louis-Dreyfus skulle prisas en sista gång för ”Veep” på söndagnattens Emmygala. Den sjunde och sista säsongen av presidentsatirserien var inte den allra bästa, men vad säger egentligen det, om en serie så närapå fulländad? Sex gånger tidigare hade Julia Louis-Dreyfus utsetts till bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie, och det här skulle bli hennes ärevarv.

Döm om folks förvåning när namnet som presenterades inte var hennes, utan Phoebe Waller-Bridges.

Inledningsvis grämde jag mig också, som ”Veep”-fantast, över att Julia Louis-Dreyfus snuvats på en sista Emmy. Sedan mindes jag att den andra säsongen av Phoebe Waller-Bridges ”Fleabag” också var den sista, och att den var makalös. Om det var någon gång hon skulle prisas var det nu.

Och kanske tyder ”Fleabags” framgångar på att samtidssatiren inte längre är den roligaste humorn – ”Veep” var bäst när det ignorerade det verkliga Vita huset, men ”Fleabag” behövde aldrig ens ta ställning. Phoebe Waller-Bridge räckte, helt själv, hela vägen.