Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thurfjell-har-e-ciggen-redan-dragit-sin-sista-suck/

Kultur

Greta Thurfjell: Har e-ciggen redan dragit sin sista suck?

Foto: Gareth Webb/Alamy

En mystisk sjuka rasar bland amerikanska vapeare, skriver Greta Thurfjell.

Av allt som är sorgligt med att det just nu pågår en mystisk e-cigarettsepidemi i USA är kanske inte det sorgligaste att det sker just som e-cigaretten blivit cool. Men lite sorgligt är det.

Den bland tonåringar så populära vapen har på senare tid främst blivit uppmärksammad i samband med en rad allvarliga lungsjukdomsfall – potentiellt så många som 450 stycken, enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten. Enligt New York Times har fem personer avlidit.

Men vad som leder till vapesjukan, som liknar en svår lunginflammation, är ännu inte utrett. Många av de insjuknade har uppgett att de inhalerat THC, den aktiva substansen i cannabis, i stället för det nikotin som är brukligt i en vape.

Samtidigt som den traditionella cigaretten i kulturen kommit att signalera antingen ”förr i tiden” eller ”djup kris” förknippas vapeandet numera inte med halsskäggiga män utan med ungdomligt uppror à la ”Euphoria”. Frågan är om den – högst obekräftade, och ännu ovanliga – sjukdomsrisken kan ändra på den saken.