Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Inför triggervarning för spoilervarningar

Spoilervarning. Eller triggervarning.
Spoilervarning. Eller triggervarning. Foto: . Inköpt DN

Återupprätta triggervarningens ursprungligt goda syfte – men förbjud spoilervarningen, skriver DN:s Greta Thurfjell.

I en text i Sydsvenskan med rubriken ”Spoliera mera” jämför journalisten Per Svensson de moderna begreppen spoilervarning och triggervarning.

Läs mer: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska spoilers

Ordet ”triggervarning” tolkas vanligen, oftast av en brölande trollhöger men tyvärr även i Per Svenssons text, som en sorts pk-censur. Ibland används det också mycket riktigt överdrivet nervöst – en gång såg jag en triggervarning för #soffliggande.

Men innan internets twitterkonservativa/tågängare förvanskade det totalt kunde en triggervarning helt enkelt fungera som en respektfull istappsvarning: lider du av ett specifikt trauma som du inte har någon större lust att riva upp just nu bör du kanske titta bort.

Läs mer: Fredrik Strage om begreppet ”spoilervarning”

Det handlar inte så mycket om att skydda sig själv från ”känsliga ämnen” som att, i den mån man kan, undvika ett anfall av posttraumatisk stress.

Gällande spoilervarningar är det enklare – de är svårt kulturfientliga och borde förbjudas. Konsumera kulturen omedelbart eller sluta konsumera den, bara vi sunda konsumenter slipper era genanta händer för öronen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.