Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/greta-thurfjell-shima-niavarani-om-manga-sorters-skrack-i-sommar/

Kultur

Greta Thurfjell: Shima Niavarani om många sorters skräck i ”Sommar”

Shima Niavarani.
Shima Niavarani. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Skådespelaren Shima Niavaranis livesända sommarprat handlar om de många rädslor som kan prägla en människas liv. DN:s Greta Thurfjell har lyssnat.

Shima Niavarani har, minst sagt, många strängar på sin lyra.

Hon känns igen från julkalendrar i SVT och Brecht-uppsättningar på privatteatrar, har verkat som musikalstjärna och Guldbaggenominerad dramaskådespelare, spelat i tv-serier som ”Sjölyckan”, ”Allt faller” och ”30 grader i februari”. Hon har också sommarpratat en gång tidigare, 2012, då bland annat om när familjen Niavarani i slutet av åttiotalet flydde från Teheran och om hennes uppväxt i Örnsköldsvik och Upplands Väsby.

När hon nu åtta år senare återkommer till ”Sommar” i P1 har hon alltså redan grunderna avklarade, och kan till den vana ”Sommar”-lyssnarens glädje ägna sig åt en smula överkurs.

Fast lite uppväxt blir det ändå. För programmet präglas av skräck, i många olika former. När den inledande scenskräcken – som fått Shima Niavarani att utmana sig själv ytterligare genom att sända sitt program live – är presenterad kommer hon in på sin barndoms skräckfilmskonsumtion. 

Hon och brodern Shebly – även han i dag skådespelare – tillbringade kvällarna framför ”Terror på Elm Street” och Stanley Kubrick, och fick så småningom överta en släktings gamla videokamera så att de kunde börja filma själva. Hon berättar om hur man kan skriva en scen så att den antingen speglar en legitim rädsla eller en människas inlärda fördomar, och om hur hon själv gjorde det hon aldrig tidigare sett någon göra – gå upp på scen, som kvinna av utomeuropeisk bakgrund, och spela en roll som varken var offrets eller den roliga sidekickens. 

Shima Niavarani är en mycket skicklig berättare, van vid att leverera så till den grad att det knappt hörs att programmet sänds live – en och en halv timmes monolog, frånsett en och annan låt (varav hela tre stycken framförs av henne själv), och knappt en enda gång stakar hon sig eller tappar tråden. Bara det är imponerande.

Läs mer:

Här är årets alla sommarpratare 

Lisa Röstlund: Så bra var Greta Thunbergs Sommarprat

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt