Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Grottbjörnens folk blir teater

Foto: Chrisander Brun <

Åttiotalets bästsäljare "Grottbjörnens folk" blir teater i fri tolkning, och föreställningen har premiär på Turteatern i Stockholm i september.

– När vi pratade om vilka böcker som påverkat vårt sexuella uppvaknande så kunde vi alla mötas i Auels serie om grottbjörnen. Vi kommer ta homo sapiens- publiken in i neandertalarnas grotta, lovar gruppen bakom föreställningen.

Det är Amanda Apetrea, Lisen Rosell och Nadja Hjorton från ÖFA-kollektivet, som tillsammans med scenografen Chrisander Brun och kostymören Daniel Åkerström Steen tar sig an Jean M Auels bästsäljare.

De tre är gemensamt ansvariga för manus och regi.

– Vi är en del av ÖFA-kollektivet och arbetar utan ledare. Alla gör allt. Vi har jobbat så i elva år, icke-hierarkiskt, så vi vet att det fungerar.

Spelar ni alla Ayla?

– Nja, kanske! Men vi kommer inte att direkt följa henne från början till slut. Vi kommer att använda alla tre böckerna som inspiration. Det säger ju så mycket om vårt eget samhälle, detta hur vi väljer att skildra det förhistoriska samhället.

Just nu är gruppen och repeterar och hittar den rätta stämningen i Skarpnäcksgrottan och i Naturhistoriskas utställning "Den mänskliga resan", där neandertalare och andra förhistoriska människor visas i modell.

– Vi jobbar med två spår, dels erotiken i böckerna, vi har ju alla en gång bläddrat vilt i den efter de spännande ställena, dels den noggranna skildringen av vardagen, vad de åt, hur de här förhistoriska människorna levde. På senare år har det ju dessutom visat sig tack vare dna-teknik att Jean M Auel hade lite rätt, vi har några neandertalgener i oss.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.