Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/gunnar-wetterberg-tv-serie-om-kristian-ii-kan-bli-en-nordisk-game-of-thrones/

Kultur

Gunnar Wetterberg: Tv-serie om Kristian II kan bli en nordisk ”Game of thrones”

Maria av Burgund blev Europas rikaste arvtagare i slutet av 1400-talet, från serien ”Makten och kärleken”. Foto: SVT

SVT bjuder på europeisk historiefrossa med serien ”Makten och kärleken”. Men var är våra motsvarigheter? Dags att göra en storserie om Kristian II! Hans liv innehåller allt – sex, våld, svek och framgång. 

Den 5 januari 1477 stupade hertig Karl den djärve av Burgund i slaget vid Nancy. Han hade ärvt Luxemburg, Brabant och Flandern och utvidgat sina områden med Elsass och Lothringen. De rika handelsstäderna i Flandern gjorde hans dotter Maria till Europas rikaste arvtagerska. 

Fram till den 15 juli bjuder SVT Play på historiefrossa. Den tysk-österrikiska tv-serien ”Makten och kärleken” rullar upp det trassliga spelet om Marias hand – redan i första avsnittet möter den habsburgske kejsaren Fredrik III, hans son Maximilian och Ludvig XI av Frankrike. 

Kejsaren tar hjälp av den stenrike handelsmannen Ulrich Fugger för att närma sig Maria, Ludvig sekunderas av diplomaten Philipppe de Commynes, som övergett hertig Karl (senare författare till en skarpsinnig analys av sin tids intriger). Alla språkälskare får sitt lystmäte – franska, tyska och flamländska blandas i konversationerna. Det är lysande kostym-tv, med hygglig känsla för hur tidens människor kunde tänka och agera.

Men varför gå över ån efter vatten? SVT har hela Nordens historia att ösa ur. Den bedrövliga kalkonen ”Snapphanar” (2006) borde vara glömd och förlåten. Ska vi ta Margareta, den skickligaste regent vi någonsin haft; eller kanske Napoleonkrigen, med bombningen av Köpenhamn och smuggelkungarna i Ystad? Nej – det självklara valet är Kristian II!

Hans levnad är rena ”Game of thrones” – sex, våld, svek, tvära kast mellan framgång och misär. Han började mörda redan som ung ståthållare i Norge, han förälskade sig i den holländska Dyveke och lät hennes mor Sigbrit sköta rikets finanser. Han gifte sig med Elisabet av Österrike, syster till kejsar Karl V (och barnbarn till Maria av Burgund!), men höll fast vid Dyveke trots habsburgarnas protester. 

Hans försök att hävda sin rätt som unionskung i Sverige kulminerade med Stockholms blodbad, han dränkte munkar vid Nydala kloster och stötte den danska adeln för pannan genom att stifta lagar som gynnade städernas borgare. Han flirtade med Nederländerna för att bryta Lübecks makt över Östersjön, och planerade ett eget handelskompani för att lägga under sig den ryska handeln.

Sedan hans farbror Fredrik I jagat honom ur landet gjorde skåningarna uppror 1524−25. Kristian drev runt i Europa, målades av Lucas Cranach i Wittenberg, hälsade på Luther och lät sina medarbetare översätta Bibeln till danska. För att få sina habsburgska släktingars stöd mot farbror Fredrik och Gustav Vasa blev han katolik på nytt, drev i land i Norge med en flotta, och lurades i fängelse i Fredriksborg, där han satt i nästan 27 år.

Inte ens då blev det lugnt. När Fredrik dog ville den gamla kyrkans män inte välja hans lutherske son Kristian (III) till ny kung. Borgarna i Malmö och Köpenhamn gjorde uppror för att återinsätta den fängslade Kristian som kung. De tog hjälp av greve Kristoffer av Oldenburg, och ”grevefejden” 1533−36 blev en dramatisk uppgörelse, där bondeuppror, adelsvåld och kampen om religionen flätades samman.

Den danske Nobelpristagaren Johannes V Jensen har redan skrivit ”Kongens fald” – men tänk vad de nordiska tv-bolagen skulle kunna göra av honom!

Gunnar Wetterberg: Så hade historiens skickligaste statsmän hanterat klimatkrisen