Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Linnéa Claesons ”Sommar i P1” borde spelas upp i skolorna

Måndagens sommarvärd: handbollsspelaren Linnéa Claesson. I morgon, tisdag: läkaren Johan von Schreeb.
Måndagens sommarvärd: handbollsspelaren Linnéa Claesson. I morgon, tisdag: läkaren Johan von Schreeb. Foto: Mattias Ahlm/SR

Handbollsspelaren Linnéa Claeson är blott en av tre med tydlig sportbakgrund bland årets sommarpratare – även om hon bland den stora allmänheten kanske mer är känd för något annat.

Och just det där andra handlade det här programmet mestadels om (förutom 2,15 minuter handboll i inledningen).

Med Instagramkontot Assholesonline har den tidigare Skuruspelaren – som blir proffs i danska Ringköbing i höst – fått över 220 .000 följare där hon publicerar kränkningar hon fått av män på nätet och svarar tillbaka med humor.

Claeson har helt enkelt tröttnat – vilket hon har uppmärksammats för bland annat genom att tidigare i år ha mottagit Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

Under programmet är det mycket av de här erfarenheterna som kommer fram.

Det vill säga sexuella trakasserier på nätet – och att våga göra motstånd.

Att män kan vara perversa idioter – både vid datorn och ute i samhället.

”Jag känner nog ingen tjej som inte har fått något meddelande från en främmande man, och för mig började direkt det när jag började använda internet på mellanstadiet. Jag var bara elva år första gången som en gubbe runkade i sin videokamera framför mig på datorn”, säger Claeson en bit in i programmet.

Det är en synnerligen dyster bild som målas upp över ett svenskt samhälle. Mörkertalen kring just sexuella trakasserier på nätet är stort. Enligt Brå (Brottsförebyggande rådet) har hela 96 procent av anmälningarna de senaste åren lagts ned av polis eller åklagare.

Efter lyssningen kan man undra om jag, i kraft av sportreporter, hade önskat mig vilja höra mer om handbollskarriären?

Mitt svar är givetvis nej.

I stället tycker jag att programmet även borde spelas upp som undervisningsmaterial i skolorna i ett sannerligen viktigt och angeläget ämne. Så bra var det.

Linnéa Claesons handboll får fortsätta tala på planen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.