Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Gustaf Andersson om Roy Hodgsons Sommar i P1: Legendarisk tränare pratade ut efter sorglig sorti

Onsdagens sommarvärd: Roy Hodgson, fotbollstränare.
Onsdagens sommarvärd: Roy Hodgson, fotbollstränare. Foto: SR

Gustaf Andersson skriver om fotbollstränarens Roy Hodgsons sommarprat.

Roy Hodgson, från Croydon i södra London, har varit fotbollstränare i över 40 år.

Efter förlusten mot Island i EM-åttondelsfinalen förra året (1–2) avgick han som engelsk förbundskapten genom att veckla ut en förskriven lapp och läste upp sina slutord på presskonferensen.

En ovärdig och sorglig sorti från de stora scenerna för en av de som har betytt mest för svensk fotboll.

Sedan dess har det varit ganska tyst från gentlemannen.

Under onsdagen var det ändå dags när Hodgson berättade om sin långa gärning på sin 70-årsdag i sitt sommarprat på svenska (!).

Islandsmatchen var det tyst om.

I stället inledde han med att tala om det sensationella SM-guldet med Halmstad 1976 som var hans första huvudtränaruppdrag som 29-åring.

Förutom framgångarna med Halmstad och senare med Malmö FF är Roy Hodgsons svenska testamente (om han nu inte kommer tillbaka?) att han tog rygg på pionjären Bob Houghton och införde ett nytt sätt att spela (4–4–2 med zon- och presspel) och stod för en professionellare inställning. En förändring som har format en hel blågul tränarkår med Lars Lagerbäck som det tydligaste exemplet.

Men på den tiden var metoderna ifrågasatta – inte minst från förbundskaptenerna Georg ”Åby” Ericson och Lars ”Laban” Arnesson som båda stod för en annan mer spelande fotboll av tyskt snitt.

Just den diskussionen hade det varit intressant att höra mer om – när nu facit finns och pendeln på något sätt har vänt i frågan med konstgräsets framfart.

I stället var det ett beskrivande – och småtrevligt – program från 70-åringen utan särskilt mycket problematisering från de 15 klubblag och fyra landslag som han har jobbat för – mer än att han upplever att kändiskulten kring spelare och även tränare är en annan i dag än på 1970-talet.

Var den utvecklade papperslappen det sista framträdandet från Roy Hodgson någonsin som tränare? Inte om man ska tro honom själv.

– Jag känner mig fortfarande ung och jag har ännu något att erbjuda. Jag har inte tappat energin eller entusiasmen, sa fotbollsälskaren.

Här kan du lyssna på Roy Hodgsons sommarprat.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.