Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hallas-nordigt-progressiva-rock-ar-genuint-oforutsagbar/

Skivrecensioner

Hällas nördigt progressiva rock är genuint oförutsägbar

Hällas
Hällas Foto: Kristian Bengtsson

När Hällas blickar bakåt är drivkraften att utvidga, inte återskapa. Nu sänker de tempot och lyckas på något vis få en nördig mix av fantasy och rymdestetik att bli smakfull.

Nostalgi är en livsfarlig drog, och en av dess mest lukrativa marknader är den progressiva rocken. I Sverige har band som Graveyard sålt knarket i många år. Internationellt gör ynglingarna i Greta Van Fleet samma sak.

Därför är Hällas en befrielse. Visst låter den mellansvenska kvintetten som både Iron Maiden, Black Sabbath och Led Zeppelin, men drivkraften är uppenbarligen att utvidga, inte återskapa. Det hörs tydligt i ”Star rider”, den discoinfluerande hit som sparkat igång deras karriär.

På ”Conundrum” sänker de tempot och går djupare in i den sentimentala folkmusik som rockgitarrerna står på. Tillsammans med en sanslöst nördig mix av fantasy och rymdestetik, som på något magiskt vis blir smakfull, är resultatet genuint progressiv musik. Man vet faktiskt aldrig vad som väntar runt hörnet.

Bästa spår: ”Fading hero”