Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Hamilton” stora vinnaren på Tony Awards

Barbra Streisand delade ut pris på Tony Awards-galan och hyllade kulturens helande kraft med anledning av Orlando-massakern.
Barbra Streisand delade ut pris på Tony Awards-galan och hyllade kulturens helande kraft med anledning av Orlando-massakern. Foto: Evan Agostini/AP/TT

Hiphopmusikalen ”Hamilton” gjorde succé på Broadways årliga prisgala Tony Awards med elva priser. Söndagens gala präglades av glädje – men också av förtvivlan efter helgens attentat i Orlando.

I ett lamslaget USA efter helgens attentat mot en gayklubb i Orlando, Florida – där minst 50 personer miste sina liv – valde Broadway att ändå genomföra den 70:e upplagan av Tony Awards.

Tidigare på dagen släppte arrangörerna ett officiellt uttalande där man sa att showen måste fortsätta och att galan i år skulle tillägnas de anhöriga som drabbats av den värsta masskjutningen i USA:s historia, rapporterar NPR.

Och söndagens gala i New York kom i stort att präglas av de fruktansvärda nyheterna. Flera av kvällens vinnare uppmärksammade offren i sina tacktal och värden James Corden från ”The Late Late Show” inledde hela galan genom ett nyskrivet tal där han uttryckte sin, och hela den amerikanska teatervärldens sorg, inför dådet.

– Teatern är en plats där ras, sexualitet och kön av alla slag är likvärdiga, omfamnade och älskade. Tillsammans måste vi se till att hatet aldrig kommer att segra, sa Corden.

Galans stora vinnare blev den förhandstippade favoriten ”Hamilton”, hiphopmusikalen som bygger på en biografi om om en av USA:s grundlagsfäder Alexander Hamilton. Musikalen fick elva Tonys, bland annat för bästa musikal, regi, skådespelare och musik, efter att ha varit nominerad i rekordhöga 16 kategorier.

Läs också: USA:s historia får nya röster på Broadway

Galan blev historisk när alla de fyra priserna för bästa skådespelare i musikal gick till svarta skådespelare, rapporterar The Hollywood Reporter.

Vid sidan av ”Hamilton” blev Stephen Karams ”The Humans” galans andra vinnare med sammanlagt fyra priser, bland annat för bästa pjäs. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.