Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Han blir nya Bond enligt spelbolagen

Skådespelaren Tom Hiddleston spås bli nästa James Bond.
Skådespelaren Tom Hiddleston spås bli nästa James Bond. Foto: Alvaro Barrientos

Vadslagningsfirmorna har beslutat att stoppa allt spelande på att Tom Hiddleston blir den nya James Bond. Detta efter att spelen på skådespelaren ökat lavinartat på kort tid.

Tidigare avfärdades idén om att Tom Hiddleston kunde vara aktuell som nästa James Bond som lösa spekulationer. Men sedan några dagar tillbaka verkar det alltmer säkert att det blir Hiddleston.

Efter att skådespelaren synts med Bond-regissören Sam Mendes och producenten Barbara Broccoli i London rusade vadslagningen om attt Hiddleston blir den nya James Bond så mycket att spelbolagen valt att stoppa alla spel, enligt The Independent.

– Ingen rök utan eld – och efter den stora vadslagningen på Tom Hiddleston under de senaste 24 timmarna har vi inte haft något annat val än att dra ur proppen på marknaden. Tidigare i år spelades det på Idris Elba och Damian Lewis, men inget har kommit i närheten av den senaste tidens spel på Hiddleston, säger Nicola McGeady, talesperson för spelsajten Coral till The Guardian.

Spekulationerna om vem som blir den nya James Bond har påbörjats trots att varken den nuvarande Bond-skådespelaren Daniel Craig eller producenterna bekräftat att han ska sluta. Så sent som i januari avfärdade Craig rykten om att han avsagt sig rollen.

Även Tom Hiddleston själv avfärdar spekulationerna:

– Positionen är inte ledig såvitt jag vet. Ingen har pratat med mig om det, har han sagt i brittiska tv-programmet ”The Graham Norton Show”. Han sa också att han trodde att han spåddes bli Bond för att han tidigare spelat spion i ”The Night Manager”.

Tidigare har Idris Elba varit favorittippad som nya James Bond. Han berättade i en intervju tidigare i år att han tröttnat på spekulationerna:

– Jag är troligen den mest kända Bond-skådisen i världen, och jag har inte ens spelat rollen. Nog är nog. Jag kan inte prata om det mer nu, sa han till The Daily Telegraph.

James Bond – mer än 50 år på filmduken

James Bond 1962–2016

1962
Den första Bondfilmen ”Dr No” med Sean Connery har världspremiär i London den 5 oktober. Ett halvår senare får den svenska biopubliken se den 18 sekunder nedklippta ”Agent 007 med rätt att döda”.
1964
”Goldfinger” har brittisk premiär. Den kedjerökaren och hårddrickande Ian Fleming dör i en hjärtattack vid endast 56 års ålder. Det brukar sägas att Bondfiguren var en fantasiversion av Fleming, men författaren hävdade att Bond var en produkt av ett antal agenter och kommando­soldater som han mötte under andra världskriget.
1969
George Lazenby gör sin första och sista Bondfilm med ”I Hennes majestäts hemliga tjänst”. Den australiske skådespelaren nobbar ytterligare Bondfilmer och liknar agent 007 vid en dinosaurie som inte kommer att överleva. Två år senare gör Sean Connery comeback i ”Diamantfeber” (”Diamonds are forever”).
1973
”Helgonet”-stjärnan Roger Moore tar över smokingen och debuterar i ”Leva och låta dö” trots sin fobi för skjutvapen. Det blir ytterligare sex filmer för Moore som förfinar den ironiska spelstilen i ”Mannen med den gyllene pistolen”, ”Älskade spion”, ”Moonraker”, ”Ur dödlig synvinkel”, ”Octopussy” och ”Levande måltavla”.
1987
Premiär för den första Bondfilmen med Timothy Dalton, ”Iskallt uppdrag”. Två år senare kan han åter ses i ”Tid för hämnd” (1989) – samma år som Berlinmuren faller. Den brittiska superagenten från kalla kriget läggs på is fram till mitten av 1990-talet. Efter Bond var också Timothy Dalton absolut iskall som actionhjälte.
1995
Irländaren Pierce Brosnan Bond-debuterar i ”Goldeneye” mot Izabella Scorupco som klipsk dataprogrammerare på ett hemligt ryskt rymdvapenprojekt. Året därpå dör legendariska Bondproducenten Albert R Broccoli i en hjärtattack vid 87 års ålder. Hans dotter Barbara tar över och driver Bondimperiet vidare med hjälp av Michael G Wilson.
2006
Agent 007 får en nystart med Daniel Craig och Eva Green i ”Casino royale” som hyllas världen över. Uppföljaren ”Quantum of solace”, som drabbas av manusförfattarnas strejk, får ett svalare mottagande.
2012
"Skyfall", den tredje Bondfilmen med Daniel Craig i huvudrollen, har premiär. Tre år senare är han med för sista gången när "Spectre" går upp på biograferna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.