Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Han filmade polisintervjun som Trump såg: Materialet har inte redigerats med etiska metoder

Skärmdump från Fox News.
Skärmdump från Fox News. Other: Fox News

Efter Donald Trumps uttalanden om Sverige fick filmaren Ami Horowitz hård kritik från poliserna som intervjuades.

Nu kommer ytterligare kritik – från de svenska fotografer som arbetade med inspelningen.

Fotograferna Emil Marczak och Jacob Bjelfvenstam säger att de aldrig hade ställt upp om de vetat om vad materialet skulle användas till.

USA:s president Donald Trump hänvisade till ett tv-inslag på Fox News efter att han under helgen kommenterade situationen i Sverige. I inslaget intervjuas filmaren Ami Horowitz som gjort det kraftigt vinklade reportaget "Stockholm syndrome”, ett reportage som också innehåller en rad faktafel.

DN har tidigare rapporterat att två svenska poliser som medverkade i reportaget hävdar att de intervjuats på falska premisser och att de i själva verket svarat på andra frågor.

– Vi står inte bakom det här alls. Det var en chock för oss när vi såg det. Han har klippt ihop de här svaren. Vi svarar på helt andra frågor i den riktiga intervjun. Det här är inte schyst journalistik, sade Anders Göranzon, poliskommissarie, till DN.

Polisernas berättelse bekräftas av den svenska fotografen Emil Marczak som filmade intervjun. Marczak berättar för DN att Horowitz ”gång på gång försökte få poliserna att hålla med honom”.

– Jag skulle aldrig ställt upp om jag känt till hur oetiskt och oseriöst materialet skulle klippas ihop. För att dubbelkontrollera att mina minnesbilder stämmer har jag gått igenom råfilmen och det bekräftar polisernas bild av händelseförloppet. De sa upprepade gånger att de inte hade några uppgifter som kunde styrka ett sådant uttalande, säger Emil Marczak.

Filmaren Ami Horowitz har dock försvarat reportaget och sin arbetsmetod. I en intervju i programmet ”Tucker Carlson tonight” antyder han att de svenska poliserna pressats av sina chefer att kritisera honom.

– Kan du föreställa dig vilken press de måste få från sina chefer? De har hamnat i en storm. Jag klandrar dem inte för att de försöker skydda sig själva. Men i själva verket är deras svar tydliga när jag ställer mina frågor, säger han i ”Tucker Carlson tonight”.

Emil Marczak berättar att Horowitz, som många andra internationella medier brukar göra, ringde upp och frågade om han kunde göra ett snabbt jobb och filma en intervju till ett tv-inslag. Filmaren uppgav aldrig att materialet skulle användas till det reportage som senare har publicerats på Youtube.

– I råfilmen märks att Horowitz hade en tydlig agenda, både med vilken typ av hårt vinklat inslag han skulle göra och att flyktingfrågan hör ihop med olika brottsformer oavsett vad han fick för svar. Jag står inte bakom sådana oetiska och oseriösa arbetsmetoder och vill inte att polisernas, eller mitt, namn dras i smutsen, säger Emil Marczak.

En annan svensk fotograf, Jacob Bjelfvenstam, bistod Horowitz vid intervjun med journalisten Annika Hernroth-Rothstein. Hon har tidigare sagt till DN att hon inte upplever att hennes citat har förvanskats men att klippningen av reportaget var sensationsartad.

– Jag hade ingen aning vad han skulle göra med materialet. Jag frågade inte heller utan jag utgår från att folk är seriösa i sitt yrkesutövande. Men hela intervjun kändes onyanserad, säger Jacob Bjelfvenstam.

Hur reagerade du när du upptäckte att filmen fått spridning och blev uppmärksammad i den politiska debatten?

– Jag är förvånad att jag som en liten frilansfotograf råkar hamna i sådana här sammanhang och vara inblandad med Donald Trump. Det är knasigt, säger Jacob Bjelfvenstam.

Hade du ställt upp om du vetat om vad det skulle användas till?

– Nej, det hade jag inte gjort, säger Jacob Bjelfvenstam.

Varken Emil Marczak eller Jacob Bjelfvenstam har haft kontakt med Ami Horowitz efter arbetet med inspelningen.

Mer om Sverigebilden

• Björn af Kleen: Trumps väljare är besatta av Sverige 
Det var inte en slump att Donald Trump nämnde ”Sverige” i sitt tal i Florida. Under snart 100 år har Sverige varit ett slagträ i den amerikanska inrikespolitiken. 

• Därför beskrivs Sverige som en dystopi
Fox News och Donald Trumps skräckvision av Sverige ingår i en lång propagandatradition med rötter i kalla kriget. Carl Marklund ser hur en favoritmåltavla för konservativa krafter åter tas i bruk.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.