Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/han-skapade-trumps-death-clock/

Kultur

Han skapade ”Trump's death clock”

”Trump death clock” sattes igång den 8 maj och sedan dess har antalet dödsfall som den visar ökat med 4 000. Den här bilden togs den 9 maj.
”Trump death clock” sattes igång den 8 maj och sedan dess har antalet dödsfall som den visar ökat med 4 000. Den här bilden togs den 9 maj. Foto: Bryan Smith

Dokumentärfilmaren Eugene Jarecki (”Why we fight”) har skapat ett nytt verk – högt ovan Times square i New York blinkar en digital annonstavla där siffror tickar fram i takt med att dödstalen i USA stiger. 

TT Text
DN Text

Jarecki kallar sitt crowdfinansierade verk för ”Trump's death clock”, och syftet är att visa hur långsamt Vita huset reagerade på coronaviruset, rapporterar The wrap. 

Siffrorna bygger på en beräkning som gjorts av epidemiologerna Britta och Nicholas Jewell som har publicerats i New York Times och som visar att den slutgiltiga dödssiffran i USA hade kunnat minskas med 60 procent om Trump reagerat snabbare.

– Jag valde den studien och siffran för att lyfta fram en exakt tidpunkt för när den här presidentens beslut har påverkat människors liv, säger Jarecki  som nu hoppas att klockan inspirerar andra att göra liknande offentliga skärmar runtom i USA för att kräva att Vita huset och Trump tar ansvar för sin sena reaktion på viruset.

”Trump death clock” sattes igång den 8 maj och sedan dess har antalet dödsfall som den visar ökat med 4 000.

Läs mer: Björn af Kleen: Kan hela USA:s regering vara på väg att klubbas av coronan?