Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hanna Fahl: Så bra är låtarna i Melodifestivalen deltävling 2

02:06. Fahl på festival berättar om Melodifestivalens tre snackisar: Samir och Viktors hemliga vapen, Ida Redigs glamourösa Star Trek-kläder och Margarets glittriga och obegripliga toalettstol.

Hanna Fahl betygsätter alla låtarna i deltävlingen i Göteborg.

1. Samir & Viktor

”Shuffla”

Låtskrivare: Andreas "Stone" Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk

Telefonrösta: 099-908 01 eller 099-208 01

Smsa: 01 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Samir Badran, 27, slog igenom som ”Paradise hotel”-deltagare 2013. Viktor Frisk, 22, började sin bana som modebloggare. 2014 bildade de duo och släppte sin första singel. Året därpå var det dags för Melodifestivaldebut, där de kom 8:a i finalen med ”Groupie”. 2016 tävlade de igen med ”Bada nakna” som kom sist i finalen.

Så tycker Hanna: Det är barnpopens motsvarighet till när Paul Ryan gav sin ”endorsement” till Donald Trump under presidentkampanjen i USA: Samir & Viktor har fått den 12-åriga musical.ly-stjärnan Theoz välsignelse, och han agerar, något apart, dansande röstfiske på videoskärmarna. I övrigt följer duon sitt numera välbeprövade recept: två delar svennepartyhit och en del gimmick, som i år är shuffledans och en klistrig oldtimey-flirtande saxofonhook. Det är både oerhört enerverande och oerhört effektivt.

Hanna tippar: Final

2. Ida Redig

”Allting som vi sa”

Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Ida Redig

Telefonrösta: 099-908 02 eller 099-208 02

Smsa: 02 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Ida Redig är 30 år gammal och kommer från Göteborg. Debutskivan kom 2010 och hon har sedan dess släppt ytterligare två album. Hon jobbar dessutom som producent under aliaset Girl, och har bland annat gjort musik till reklamfilmer – något som gett henne en Roygalannominering och en Skapnominering för bästa producent.

Så tycker Hanna: Guldstjärna för Ida Redigs scenkläder! Hon ser ut som om ”Star trek”-besättningen hade startat en glamoröst marschorkester för att överraska kapten Kirk på födelsedagen. I övrigt är själva numret lite personlighetslöst, och bygger på det i schlagersammanhang oftast misslyckade konceptet ”låtsasspelande liveband” – tyvärr, för det här är en av veckans bästa låtar, smattrande producerad 2000-tals-P3-indie, och jag är väldigt förtjust i Ida Redigs oinsmickrande raka och kristallklara röst.

Hanna tippar: Sexa

3. Jonas Gardell

”Det finns en väg”

Låtskrivare: Calle Kindbom, Jonas Gardell, Mats Tärnfors

Telefonrösta: 099-908 03 eller 099-208 03

Smsa: 03 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Jonas Gardell, 54, gav ut sin första roman ”Passionsspelet” 1985. Sedan dess har han skrivit en stor mängd böcker, pjäser och filmmanus, bland annat ”En komikers uppväxt” och ”Torka aldrig tårar utan handskar”. I Melodifestivalen har han tidigare varit programledare och gjort en schlagerskola som mellanakt – men aldrig själv tävlat.

Så tycker Hanna: Jag blir inte klok på det här. Det är å ena sidan som om Jonas Gardell startat en gränsöverskridande frikyrka och höll ett lite obehagligt men absolut karismatiskt väckelsemöte strax innan den etiskt tveksamma helbrägdagörelsen. Å andra sidan är det ett retrokitschigt Eurovisionnummer, komplett med dramatisk körformation, magnifik tonartshöjning och näve i luften till sluttonen. Å tredje sidan – det är inte omöjligt att den här låten faktiskt berör en och annan tittare där ute på riktigt.

Hanna tippar: Andra chansen

4. Margaret

”In my cabana”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlmann

Telefonrösta: 099-908 04 eller 099-208 04

Smsa: 04 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Małgorzata Jamroży, 26, kommer från Stargard Szczeciński i Polen. Hon har tidigare bland annat varit modebloggare och pluggat både mode och musik. Debutsingeln kom 2013. 2016 deltog hon i den polska uttagningen till Eurovision song contest och kom tvåa, men singeln ”Cool me down” blev en liten hit och spelades bland annat flitigt i svenska P3.

Så tycker Hanna: Det var ett korrekt beslut att spola toaletten – på de första repen tog Margaret en vilopaus på tjotta, i vad som måste ha varit den mest slumpmässiga användningen av en toalett sedan CajsaLisa Ejemyr kissade i videon till ”Alla behöver nån (nångång)” 1999. Den är nu borta, men kvar återstår ett rörigt nummer där det springs i kulisserna i vad som mest verkar vara en uppvisning i steadicamteknik. Den somriga strandhängslåten om att apa loss på semestern är dock rätt så härlig.

Hanna tippar: Femma

5. Stiko Per Larsson

”Titta vi flyger”

Låtskrivare: Stiko Per Larsson, Emil Rotsjö

Telefonrösta: 099-908 05 eller 099-208 05

Smsa: 05 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Stiko Per Larsson, 39, kommer från Leksand i Dalarna. Han har gett ut skivor sedan 2008, och har gjort sig känd för sina vandringsturnéer där han går genom Sverige och spelar för mat och husrum mellan konserterna och samlar pengar till välgörenhet. Hösten 2017 vann han tävlingen ”P4 nästa” och därmed också en jokerplats i Melodifestivalen.

Så tycker Hanna: Stiko Per Larsson är en hemvävd bondens marknad-version av Lars Winnerbäck, han har tagit med sig en animation i naturfärgad barnteckningsestetik, har ett gäng goa musikergubbar med sig på scenen och slänger nonchalant sin rustikt dekorerade akustiska gitarr på ryggen och det är... helt chanslöst. Faktum är att inget jokerbidrag någonsin ens har tagit sig till Andra chansen. Bra för den musikaliska mångfalden, möjligen, men i övrigt börjar jokerkonceptet kännas rätt så meningslöst.

Hanna tippar: Sjua

6. Mimi Werner

”Songburning”

Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström

Telefonrösta: 099-908 06 eller 099-208 06

Smsa: 06 till 72999 eller 72211

Bakgrund: 27-åriga Mimi Werner kommer från Borås, och fick sitt första skivkontrakt 2015. Debut-ep:n spelade hon in i Nashville. 2016 var hon med i Melodifestivalen för första gången med ”Ain’t no good” som åkte ut i deltävlingen. Bakom låtskrivaraliaset Niki Niki döljer sig Miss Li, som också var med och skrev Mariettes låt 2015.

Så tycker Hanna: Det vilar en vag air av ungdomsfilm över detta – tänk en postapokalpytisk fantasyremake av ”Coyote ugly”, där en ung ambitiös låtskrivare/bartender levnadsglatt tänder eld på en shot samtidigt som en underjordisk armé hotar att sätta världen i brand och krossa civilisationen, men inget kan krossa en ung ambitiös låtskrivare/bartenders drömmar, och så spelas den här låten i slutscenen. Den är snyggt komponerad och Mimi Werner har hyfsad karisma, även om det här inte är min kopp te.

Hanna tippar: Andra chansen

7. Liamoo

”Last breath”

Låtskrivare: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing

Telefonrösta: 099-908 07 eller 099-208 07

Smsa: 07 till 72999 eller 72211

Bakgrund: Liam Cacatian Thomassen är 20 år gammal och kommer från Göteborg. Han slog igenom när han vann ”Idol” 2016 och släppte vinnarlåten ”Playing with fire”. Artistnamnet Liamoo har hängt med sedan grundskolan, där Liam och alla hans kompisar började kalla varandra namn i stil med fotbollsstjärnan Ronaldinho.

Så tycker Hanna: Veckans stora förhandsfavorit – av goda skäl, Liamoo har bra popstjärneglow och lyckas både rappa lite släpigt emo och sjunga de klagande r'n'b-refrängerna med äran i behåll och det är en riktigt lyckad samtidsrelevant radiopoplåt. Möjligen kommer dock tv-tittarna att vara för upptagna med att starta om digitalboxen för att rösta, för de visuella effekterna i refrängerna är i princip omöjliga att skilja från faktiska bildstörningar, och Liamoo drunknar lite i den överambitiösa ljussättningen.

Hanna tippar: Final

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.