Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hanna-fahls-fem-favoriter-i-sveriges-12a/

Musik

Hanna Fahls fem favoriter i ”Sveriges 12:a”

Islands, Azerbadjan och Storbritanniens bidrag.
Islands, Azerbadjan och Storbritanniens bidrag. Foto: Mummi Lú, Farhad Ali och BBC/Ray Burmiston

Azerbajdzjans faraoniska ödesmässande, Islands töntfunk och Schweizs andlöst vackra ballad – här är några av låtarna att hålla extra koll på i ”Sveriges 12:a”.

Azerbajdzjan. Efendi – ”Cleopatra”

Versen är hafsig, men bryggans melodi hade kunnat vara signerad Bobby Ljunggren, och refrängen är ett modernt popbeat med en nypa Ruslana. Då har vi inte ens nämnt de lårhöga guldstövlarna, de sexiga mumierna eller det ondskefullt faraoniska mässandet.

Tyskland. Ben Dolic – ”Violent thing”

Varje Eurovision behöver en riktigt dum och enkel danspopdänga, och i år är detta den absolut härligaste – en liten söt och oemotståndlig hit med housepiano, mesiga funkgitarriff, syntetisk blåssektion och klistrig falsett i refrängen.

Island. Daði og Gagnamagnið – ”Think about things”

Hjärtlig töntfunk som låter som töntfunk lät 2008 – och den mest viralvänliga videon som någonsin kommit ur ett Eurovisionsammanhang. Årets crossover-hit – det finns något genreöverskridande avväpnande i en benig tvåmeters islännings snälla popröst.

Schweiz. Gjon’s Tears – ”Répondez-moi”

Det här är en fantastiskt vacker ballad på franska, och Gjon Muharremaj har en röst som hade kunnat förhäxa en hel Rotterdamarena till knäpptystnad. En uppdaterad och maffigare version av fjolårets vinnare ”Arcade” – och, enligt min mening, ännu bättre.

Italien. Diodato – ”Fai rumore”

Förlåt för o-originell spaning, men det finns verkligen inget språk som lämpar sig bättre för att sjunga schlager än italienska. Italien har skickat en oöverträffad svit låtar till tävlingen sedan 2016, och den här är också suverän om än möjligen lite mossig.