Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 09:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hans-fallada-vittnade-om-hur-barbariet-forgiftade-tyskland/

KULTUR

Hans Fallada vittnade­ om hur barbariet ­förgiftade Tyskland

Hans Fallada vid skrivmaskinen i Mecklenburg 1934. Sin dagbok skrev han för hand i en närapå mikroskopisk stil för att dölja det egentliga innehållet som skulle skicka honom till koncentrationsläger om nazisterna upptäckte det. Under en permission från sinnessjukhuset Neustrelitz norr om Berlin lyckades han smuggla ut manuset.
Foto: Ullstein Bild/Getty Images

Få författare har lika dråpligt och inkännande fångat stämningen bland ­vanliga människor i Tyskland inför andra världskriget. Nu har intresset för hans ­romaner exploderat. Jonas Thente presenterar en oundgänglig författare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.