Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 23:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hans-fallada-vittnade-om-hur-barbariet-forgiftade-tyskland/

Kultur

Hans Fallada vittnade­ om hur barbariet ­förgiftade Tyskland

Hans Fallada vid skrivmaskinen i Mecklenburg 1934. Sin dagbok skrev han för hand i en närapå mikroskopisk stil för att dölja det egentliga innehållet som skulle skicka honom till koncentrationsläger om nazisterna upptäckte det. Under en permission från sinnessjukhuset Neustrelitz norr om Berlin lyckades han smuggla ut manuset.
Hans Fallada vid skrivmaskinen i Mecklenburg 1934. Sin dagbok skrev han för hand i en närapå mikroskopisk stil för att dölja det egentliga innehållet som skulle skicka honom till koncentrationsläger om nazisterna upptäckte det. Under en permission från sinnessjukhuset Neustrelitz norr om Berlin lyckades han smuggla ut manuset. Foto: Ullstein Bild/Getty Images

Få författare har lika dråpligt och inkännande fångat stämningen bland ­vanliga människor i Tyskland inför andra världskriget. Nu har intresset för hans ­romaner exploderat. Jonas Thente presenterar en oundgänglig författare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in