Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hans Rosling hann skriva sin självbiografi

Under sitt sista levnadsår hann professor Hans Rosling börja skriva på två nya böcker. Hans självbiografi utkommer redan om fyra veckor och är skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam.

Självbiografin ”Hur jag lärde mig förstå världen” utkommer den 9 november. Enligt förlaget är det en berättelse om hur en ung man från enkla förhållanden kunde ta sig ut i världen och med vetenskapens hjälp förklara den på nytt. Memoarerna ska vara en öppen och personlig berättelse om Hans Roslings liv och hans svåraste beslut – ”oavsett om de fattades i akutrummet i Nacala i Moçambique, med makthavarna i Davos eller i familjevardagen”.

– Jag är väldigt glad att Hans fick tid att slutföra sina memoarer. De ger en levande bild av Hans som person, hans viktiga arbete och vårt liv tillsammans, säger Hans Roslings änka Agneta Rosling i ett pressmeddelande från förlaget.

Sedan tidigare är det känt att Hans Rosling in i det sista även skrev på boken ”Factfulness”, som handlar om varför människor har svårt att förstå världen och vad som kan göras åt det. Nu är det klart att boken utkommer våren 2018. Den är skriven av Hans Rosling och medgrundarna till stiftelsen Gapminder, sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Självbiografin ”Hur jag lärde mig förstå världen” är skriven tillsammans med journalisten Fanny Härgestam, som också har arbetat nära familjen i färdigställandet.

Hon tycker att det var både inspirerande och energigivande att arbeta tillsammans med Hans Rosling.

– De frågor som han brann för är så viktiga, och hans kunskap var så stor. Dessutom var han en otrolig person – rolig, nyfiken, charmig. Jag kände mig aldrig trött utan snarare uppiggad efter våra samtal som ofta varade i timmar, skriver hon till DN i en mejlintervju.

Vad tycker du har varit Hans Roslings viktigaste insats?

– Hans förmåga att inspirera andra, och att väcka människors nyfikenhet genom att på ett roligt och lättförståeligt sätt presentera fakta om världen.

En självbiografi brukar innehålla något självkritiskt inslag. Finns det något sådant i Hans Roslings memoarer?

– Ja, han ifrågasatte ständigt sig själv och sin egen världsbild, något som löper som en röd tråd genom boken. Det kanske tydligaste exemplet på detta är när han föreläste för hundratals kvinnliga ledare på Afrikanska Unionens konferens i Addis Abeba för några år sedan. Temat var Afrikas utveckling under de närmaste 50 åren. Hans avslutade sitt framförande med att säga att han hoppades se sina barnbarn komma som turister på den framtida snabbtågsjärnvägen i Afrika. Efter föreläsningen blev han tillrättavisad av AU:s ordförande som vänligt påpekade att han saknade en vision för Afrika, att han hade “samma gamla vanliga europeiska synsätt”. Hon sa att hon önskade att hennes barnbarn skulle komma som turister på Sveriges järnvägar och bo på Ishotellet i Jukkasjärvi. Att det var en riktig vision. Hans insåg att hon hade rätt. Inte ens han, med sin kunskap och medvetenhet om världen, var fri från förutfattade meningar.

Fanny Härgestams tidigare bok ”Det här är vår tid” handlar om livet för Tunisiens kvinnor efter den arabiska våren och blev nominerad till Stora journalistpriset 2014.

Hans Rosling 1948-2017

Professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm.

Ägnade sin yrkesverksamhet åt globala hälsoproblem, bland annat ebolaepidemin i Västafrika. Han var också med och grundade stiftelsen Gapminder och var en av initiativtagarna till Läkare utan gränser i Sverige.

Hans uppmärksammade föreläsningar global utveckling och flyktingar drog stor publik.

Gick bort i februari i år efter att ha fått diagnosen cancer i bukspottskörteln.

Böckerna "Hur jag lärde mig förstå världen" och "Factfulness" ges ut av förlaget Natur & Kultur.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.