Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hans Rosling: Precis som när man tar körkort – teorin kommer först

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hans Rosling, professor och hyllad föredragshållare, läxade nyligen upp en dansk journalist om världsläget i programmet ”Deadline” på DR 2. Nu har klippet blivit en succé på sociala medier. 

Varför har din uppläxning fått så stor spridning tror du?
– Jag läxade inte upp honom! Jag försökte förklara världen. Videon har fått spridning eftersom det uppenbarligen finns ett stort sug bland människor efter en mer komplex bild av hur världen fungerar. Media är mästare på att leverera fakta om konkreta nyhetshändelser, men inte utvecklingen som sker över tid. Därför ska man inte använda medier för att förstå världen, det behövs utbildning. Det är samma sak som när man tar körkort – man behöver kunna teorin först. 

Vad gör dig så bra på att förvandla tråkig statistik till något lättillgängligt?
– Det är för att jag inte pratar om statistik. Jag pratar om verkligheten. De allra flesta flickor i hela världen går till exempel i skolan i dag, det är bara en av tio som inte gör det. Det är inte siffror jag talar om, det är flickor! Det är nog det bästa jag säger i hela intervjun, om du frågar mig.

Du använder dig av allt från äpplen till hologram och skosulor för att göra världen mer lättbegriplig...
– Glöm inte att jag är svärdslukare också. Jag slukar eld och svärd. Jag råkar vara medlem i Internationella Svärdslukarföreningen, du kan själv söka på Sword Swollowers Association International.
 Jag nämnde det senare i programmet, men det har du säkert inte sett eftersom du bara bryr dig om virala länkar. Det är precis den här snuttifieringen av media som är så farlig. Jag vill inte prata mer om den där videon, jag vill prata om världen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.