Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Har appen gjort veteraner chanslösa i Melodifestivalen?

Genomsnittsåldern på artisterna som går vidare är 24 år. Genomsnittsåldern på artisterna som åker ut är 38 år.
Genomsnittsåldern på artisterna som går vidare är 24 år. Genomsnittsåldern på artisterna som åker ut är 38 år.

Årets Melodifestival har gått i ungdomens tecken och veteraner har fått se sig besegrade av yngre artister. Hittills är genomsnittsåldern på artisterna som gått vidare till finalen 24 år, medan de som fått lämna tävlingen har en snittålder på 38 år.

Sedan Melodifestivalen införde den nya röstningsappen förra året har rösterna mångdubblats, och var och varannan vecka slås nya rekord. Men det är inte bara positiva reaktioner som har hörts. After Darks Christer Lindarw är en av många som anser att appen gör det svårare för artister med en äldre publik att ta sig vidare i tävlingen.

Tävlingens exekutive producent Christer Björkman slår ifrån sig kritiken.

– Det är en märklig vanföreställning att appar bara används av en åldersgrupp. Vi har användarstatistik och vet att den används av folk i alla åldrar, säger Christer Björkman.

Vi färgas av det vi hör på radio, modern svensk popmusik. Vissa genrer marginaliseras till fördel för den breda massan, det får man acceptera.
Däremot tror Christer Björkman att en smakförskjutning har ägt rum i tävlingen och att de låtar som går vidare i tävlingen är de som tilltalar flest åldersgrupper.

–  Vi färgas av det vi hör på radio, modern svensk popmusik. Vissa genrer marginaliseras till fördel för den breda massan, det får man acceptera. Men de som gjort schlager är inte vana vid det utan trygga i uppfattningen att Melodifestivalen varit en schlagertävling. I dag är det en popfestival, säger Christer Björkman.

Melodifestivalveteraner som After Dark, Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson och Pernilla Andersson har tidigare fått se sig besegrade i sina deltävlingar. En av de äldsta i lördagens startfält är den tidigare vinnaren Martin Stenmarck som tävlar med låten ”Du tar mig tillbaks” i kvällens deltävling i Gävle, den sista innan Andra chansen.

– Det känns spännande inför lördag. Det blåser lite runt tävlingen och man pratar om att det är helt kört för oss veteraner, men jag är nyfiken på utfallet och tycker att det kittlar lite, säger Martin Stenmarck.

För Martin Stenmarck har det i stället varit viktigt att informera sina fans om den nya appen så att de kan använda den för att rösta.

– Om en 10-åring kan använda den kan en 55-åring också, det handlar bara om ett intresse helt enkelt, säger Martin Stenmarck.

Att det skulle vara en trend som håller i sig att det bara är unga artister som tar sig till final tror Christer Björkman inte på.

– Det är alltid någon sådan grej som fångas upp. Ett år var det att det bara var en tjej i finalen. Ett annat år var det bara unga artister i final, men året efter det vann Sanna Nielsen och Alcazar kom tvåa. Det här handlar bara om vilka som har de bästa låtarna, säger Christer Björkman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.