Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/har-ar-alla-vinnarna-pa-goteborgs-filmfestival/

Film

Här är alla vinnarna på Göteborgs filmfestival

Bild 1 av 2 Dag Johan Haugeruds ”Barn” vann 1 miljon kronor för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival.
Foto: Göteborgs filmfestival
Bild 2 av 2 Ur ”22 juli” efter manus av Sara Johnsen.
Foto: SVT, SVT

Dag Johan Haugeruds gripande norska traumadrama ”Barn” vann toppriset på Göteborgs filmfestival. Henrik Schyfferts hybridfilm ”Sping Uje spring” blev både filmkritikernas och publikens favorit. 

Årets vinnare av Dragon Award Best Nordic Film är ett komplext och känsloladdat drama som skildrar efterspelet till en tragisk olycka i en medelklassförort till Oslo. ”Barn” triggas igång när en dotter till en välkänd politiker från Arbeiderpartiet råkar skada sonen till en högprofilerad högerpopulistisk politiker. Norska regissören Dag Johan Haugerud bygger filmen utifrån en liknande olyckshändelse som inträffade under hans uppväxt:

– Jag minns att hela min lilla stad hamnade i ett slags undantagstillstånd. Det var ett stort drama som gjorde alla rädda. När jag skrev ”Barn” tyckte jag att det var en bra utgångspunkt för att berätta om andra saker i dagens Norge, säger Dag Johan Haugerud  som fick ta emot priset på lördagskvällen. 

För åtta år sedan långfilmsdebuterade han med Amanda-vinnaren ”Som du ser meg”. På lördagskvällen fick Haugerud ett välkommet tillskott på en miljon kronor till sin nästa film. Så här motiverade juryn sitt beslut: ”Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärldens perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet”.

– Kärnan i alla mina filmer handlar om hur vi konverserar och beter oss mot varandra i vardagslivet. Eric Rohmers filmer sitter i ryggraden, säger Haugerud. 

En av filmens huvudrollsinnehavare – Henriette Steenstrup – tilldelas dessutom priset för bästa skådespeleri som delas ut för andra gången. ”Barn” har svensk biopremiär den 22 maj. 

Uje Brandelius i Henrik Schyfferts ”Spring Uje spring”.
Uje Brandelius i Henrik Schyfferts ”Spring Uje spring”. Foto: Johan Paulin

Även Henrik Schyfferts hyllade ”Spring Uje spring” blev en stor vinnare på den 43:e filmfestivalen i Göteborg. Hans humoristiska och humanistiska hybridfilm om den Parkinsondrabbade artisten Uje Brandelius vann både årets kritikerpris (FIPRESCI-priset) och publikpriset som röstas fram av årets festivalbesökare. Filmen har svensk biopremiär den 20 mars. 

I det övriga prisregnet märks bland annat Ingmar Bergmans debutpris som tilldelats David Zonanas ”Workforce”, medan bästa internationella film gick till Louise Archambaults ”And the birds rained down”. 

Stellan Skarsgård tog emot hederspriset årets filmfestival i Göteborg.
Stellan Skarsgård tog emot hederspriset årets filmfestival i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidigare under festivalen belönades Stellan Skarsgård med årets hederspris för sin samlade insats inom filmen. 

Årets tv-pris på 200.000 norska kronor tilldelades Sara Johnsen för manuset till den hyperstarka norska dramaserien ”22 juli” som kretsar kring terrorattackerna i Oslo och på Utøya 2011 och dess efterdyningar. Det norska nationaltraumat skildras genom några av de människor som genom sitt arbete kom i kontakt av Utöya-attentatet – däribland sjukvårdspersonal, poliser, lärare och journalister. Den välresearchade dramaserien utspelar sig före, under och efter den 22 juli 2011 och bygger på verkliga händelser även om alla rollfigurer är fiktiva: I sin motivering säger sig juryn ha blivit ”förbluffad av författarens modiga tillvägagångssätt att förmedla berättelsen med respekt och på samma gång behålla dess känslomässiga kärna”. Serien finns att strömma på svtplay.  

Sara Johnsen vann tv-priset för manuset till ”22 juli”
Sara Johnsen vann tv-priset för manuset till ”22 juli” Foto: NRK, NRK

Läs även intervju med årets juryordförande Mia Hansen-Løve