Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/har-ar-arets-popularaste-sommarpratare-hittills/

Kultur

Här är årets populäraste sommarpratare hittills

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Drygt halva sommaren har gått, om man ser till antal sända program av "Sommar i P1". Sveriges Radio släpper nu siffrorna över de mest lyssnade programmen.

”Poddsiffrorna är smått surrealistiska”, säger programchef Bibi Rödöö.

TT Text

I topp när det gäller lyssning i direktsändning kommer terrorexperten Magnus Ranstorp, vars sommarprat sändes den 27 juni. Han åtföljs av sångaren och vinnaren i årets Melodifestival John Lundvik. På tredje plats kommer regissören Björn Runge.

Tittar man på poddlyssning är det i stället överläkaren och författaren Anders Hansens avsnitt från den 25 juni som toppar listan. Han ligger bland annat bakom den framgångsrika boken "Hjärnstark" om motionens betydelse för vårt välbefinnande.

Läs mer: Magnus Ranstorp ger igen för att ingen lyssnade på hans råd om radikalisering 

På andra plats kommer programledaren Stina Wollters sommarprat om hur hon följde åttaåringen Majas sista tid i livet. Programmet nådde inte topp fem i direktsändning men har fått mest reaktioner i sociala medier, enligt SR.

Läs mer: Stina Wollter pratar om en enda sak – döden, döden, döden 

Programmet ”Sommar i P1” fortsätter att vara populärt bland semesterfirande svenskar. Under vecka 28 slogs ett nytt rekord för poddlyssning med hela 1,6 miljoner lyssningar.

Läs mer: John Lundvik sommarpratar med smittande jävlaranamma 

”Poddsiffrorna är smått surrealistiska. Samtidigt behåller vi våra fm-siffror vilket betyder att vi fått en större publik. Ämnen som hjärnforskning, terrorism, döden och flykten från en flyktingförläggning har lockat mest till lyssning”, säger programchef Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

”Sommar i P1” sänds fram till den 18 augusti.

Läs mer: Björn Runge om hur Glenn Close räddade hans liv