Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 22:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/har-ar-arets-sommarpratare-2019/

Kultur

Här är årets Sommarpratare 2019

01:55. Här är årets sommarpratare – DN var på plats och pratade med värdarna för "Sommar i P1" 2019.

Årets 58 Sommarpratare presenterades på torsdagen. En klar majoritet av dem är kulturarbetare, många tänker prata om mammor, pappor och andra familjeband, men bara för två står klimatet i centrum.

Det är svårt att tänka på sommaren medan molnen hänger grå och dräktiga av regn över Berwaldhallen. Men om en och en halv vecka inleds årets ”Sommar i P1” och här på scenen, mot en fond av smörblommor, timotej och en kartongfigur i naturlig storlek – 194 centimeter hög – föreställande Tage Danielsson, presenteras årets värdar.

Bland de medverkande märks en kraftig slagsida åt kulturhållet: drygt 60 procent – 35 av totalt 58 – av dem verkar inom kulturgebitet: författare, musiker, skådespelare. Det ligger ingen konkret avsikt bakom den fördelningen säger programchefen för ”Sommar i P1”, Bibi Rödöö, men menar samtidigt att det finns en förklaring till att det blivit så.

– Personer som arbetar med kultur kan oftast skriva bra manus, de är författare eller håller på med musik... Men när jag tog över ”Sommar” var det väldigt mycket kultur. Jag har verkligen fått plocka in näringslivet, sporten, och akademikerna.

I fjol fick ”Sommar i P1” kritik för att vara fantasilöst och förutsägbart i sin uppbyggnad, att varje Sommarprat följde samma dramaturgiska mall: en tragedi som vänds till framgång. ”Jag orkar inte längre lyssna på Sommarpratarna. För jag vet ju redan hur det kommer att bli”, skrev DN:s Lisa Magnusson i en artikel. Jag frågar Rödöö om det är något man reflekterat över inför årets säsong.

 

Bild 1 av 5 Årets Sommarvärdar.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 5 Sissela Kyle och Stina Wollter.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 Grynet Molvig och Fares Fares. Den senare pratar i årets första Sommarprogram.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 Bibbi Rödöö.
Foto: Beatrice Lundborg

– Ofta har man en Sommarvärd som har gjort något spännande, då finns ofta den kurvan: man har dragit i gång något, det har inte gått så bra, och sen klarar man sig upp och har uträttat något som många intresserar sig för. Den kurvan får inte bli för enahanda, men det är lite svårt att veta var folk befinner sig på kurvan.

Det är å andra sidan inte när man är längst ner som man får Sommarprata…

– Säg inte det, säg inte det! Det är ofta så att det finns ett intresse kring någon som har en ny skiva eller uträttat något, eller uttalat sig som Leif Östling (då ordförande för Svenskt Näringsliv, reds anm): ”Vad fan får jag för skattepengarna?” Något som har märkts, som folk intresserar sig för.

Trots att klimatet och miljön varit det vanligaste samtalsämnet i samhällsdebatten och i medierna det senaste året, för att inte nämna den viktigaste väljarfrågan i vårens EU-val, syns ämnet knappt bland Sommartalarna: bara 2 av de 58 kan sägas ha en klimatkoppling. Det är Michael Tjernström, professor i meteorologi, och Anne Sverdrup-Thygeson, som skrivit boken ”Insektsplaneten”.

Läs mer: Känner du igen de klassiska ”Sommar i P1”-citaten? 

Många hade hoppats på att få höra Greta Thunberg Sommarprata, men Bibi Rödöö vill inte svara på om Thunberg fått erbjudandet.

– Jag svarar aldrig på vilka som har fått frågan. Jag passar på det.

 

Jonas Hassen Khemiri. Foto: Beatrice Lundborg

En annan trend som går att skönja är familje- och släktskildringar. Rapparen Erik Lundin har med sin mamma i studion, journalisten Carina Bergfeldt ska berätta om hur hon fann sin halvbror genom DNA-forskning, låtskrivaren Marie Nilsson Lind ska prata om reaktionerna på SVT-dokumentären ”Älska mig för den jag är” om systern Josefin Nilsson. Lyssnarnas Sommarpratare, Madeleine In Hwa Björk, berättar om vad som uppdagades när hon försökte hitta sin biologiska pappa i Sydkorea. 

Komikern Kodjo Akolor och skådespelerskan Vera Vitali ska i sin tur prata om sina pappor.

Vera Vitali. Foto: Beatrice Lundborg

– Jag ska prata om mig själv, och min pappa är en del av mitt liv. Från början hade jag tänkt att jag inte skulle göra det, jag är själv lite allergisk mot när det blir för privat: hur intressanta är mina föräldrar för någon annan? Men jag tror att det förklarar för mig själv vem jag är och varför jag älskar mitt jobb, och då kändes det självklart, helt plötsligt, säger Vitali.

Författaren till romanen ”Pappaklausulen”, Jonas Hassen Khemiri, ska däremot inte prata fäder. Han har valt att skildra fem stillastående år i sitt liv.

– Under de här åren funkade ingenting, och jag fattade inte varför. Jag kunde inte skriva, jag kunde inte bli kär, jag kunde inte komma loss. Jag kom på att jag var handikappad av mina rädslor. Jag var rädd för livet, rädd för att skriva, rädd för att bli kär. Jag försöker förstå varför jag sedan i vissa tillfällen varit modig. Jag hoppas att jag inte blir en självhjälpsprofet, men jag har märkt att varje gång jag gått emot mina rädslor har livet belönat mig.

 

Alexander Mahmoud. Foto: Beatrice Lundborg

Även DN-medarbetaren Alexander Mahmoud ska prata. Men inte om sig själv: under hela våren har han intervjuat människor för ett program i reportageform. 

– Det blir sex livsöden som jag skildrar. Det kommer att handla om karaoke, fett och migration, om drömmen om Sverige och att få sina drömmar krossade. 

Emma Frans. Foto: Beatrice Lundborg

Forskaren och vetenskapsskribenten Emma Frans berättar att den vanligaste frågan hon får när hon föreläser är ”Hur får jag en idiot att ändra uppfattning?” Hon tror att det underlättar om man går till sin egen, inre faktaresistenta idiot och börjar där; att alla måste inse att de kanske lider av det.

– Jag vill försöka övertyga folk om varför den vetenskapliga förklaringsmodellen är den bästa, trots att den kanske inte är den mest lättillgängliga, säger hon.