Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Här är Eurovisions vänner och fiender

01:52. När det gäller poäng och Eurovision finns det tydliga mönster. Vissa länder är vänner, vissa ovänner – och i vissa fall är kärleken obesvarad.

På tisdag börjar årets Eurovision song contest.

Men vilka länder ogillar varandras låtar redan på förhand? Och hur går kärlekslinjerna i schlager-Europa?

Det kan DN:s Kristoffer Örstadius avslöja i en (chockerande ambitiös) kartläggning.

Poängutdelningen från Grekland till Cypern är kanske det mest förutsägbara i hela Eurovisionen: Twelve points to Cyprus. Chypre, douze points...

Vid samtliga finaler sedan 2000 har Cypern fått antingen 10 eller 12 poäng av grannlandet och samma starka kärleksförhållande finns mellan Rumänien & Moldavien, Makedonien & Albanien och Andorra & Spanien.

På tisdag öppnar den 62:a upplagan av Eurovision i Kiev. Det blir en fest i vilda kläder, välavvägd smaklöshet, sköna tonartshöjningar och, förstås, svågerpolitik.

DN har studerat röstningsdata från åren 2000 till 2016. Genomgången visar på mycket tydliga ”kompismönster”, särskilt i Östeuropa. Men de nordiska länderna är faktiskt lika goda kålsupare, särskilt Danmark som (tak, tak) ofta ger höga poäng till Sverige.

Läs mer: Hanna Fahl: Jag vill leva i ett land som fattar ”Moustache”

Men studien blottlägger även ovänskaper: länder som aldrig eller mycket sällan ger varandra höga poäng. Mest överraskande, i alla fall för de som inte är schlagerkalenderbitare, är att det land som verkar ha störst negativa fördomar om svensk musik är... Italien.

Sedan 2000 har Italien deltagit i Eurovision-omröstningen vid sex tillfällen. Vid fyra av dessa fick Sverige inga poäng alls av Italien, trots att våra bidrag fick toppresultat av andra länder. Låt oss ta finalen år 2012. Loreen vann en jordskredsseger och fick poäng av alla länder – utom av Italien. Året innan kom Eric Saade på bronsplats och 2014 fick Sanna Nielsen samma plats. Men Italiens poäng var: noll respektive noll.

Visserligen finns det undantag. Måns Zelmerlöw bevekade även Il bel paese (12:a!), men sammantaget är den negativa poängavvikelsen mellan Italien och Sverige anmärkningsvärd. Länderna har bland de sämsta relationerna i hela Europa. DN har sökt förklaringar, men kanske är det helt enkelt så att italienarnas och svenskarnas musiksmak är motpoler.

Eurovision-data avslöjar även obesvarad kärlek. Frankrike älskar att rösta på Turkiet, men Turkiet ger inte mycket tillbaka. Schweiz kärlek till Albanien är också obesvarad, liksom Frankrikes romans med Portugal.

Nicholas Charron är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har forskat kring just kompisröstande:

– Ja, det säger en hel del om Europa. Analyser har exempelvis visat hur olika länder stöder varandra i Europaparlamentet och att det finns ett samband mellan Eurovision-röstningsdata. Vi kan också se hur Storbritannien tappade en hel del röster i samband med att landet gick med i Irak-kriget. Och Ungern har ingen kompis alls, säger Nicholas Charron.

Dagens Nyheter har även gjort en simulering av röstningsresultatet där vi justerat för kompisröstandet. I allmänhet är det, trots svågerpolitiken, nästan alltid ”rätt” låt som vinner. Det beror på att det oftast är mycket stor skillnad mellan ettan och tvåan – så stor att kompisröstandet inte spelar någon roll. Men under de senaste sexton åren, alltså sedan millennieskiftet, avgjorde förhandskompisarna vem som vann. År 2003 skulle tvåan Belgien ha vunnit med folkmusik-poplåten ”Sanomi” (i stället för Turkiets ”Everyway that I can”) och år 2004 skulle ”Lane Moje” från Serbien & Montenegro ha vunnit i stället för Ukrainas ”Wild dances”. De svenska segrarna är alltså fortfarande obefläckade.

 

8 fina fakta om Eurovision

1500 låtar har deltagit i Eurovision Song Contest sedan starten

Johnny Logan har vunnit Eurovision Song Contest tre gånger. År 1980 och 1987 som artist - och 1992 som låtskrivare.

3 minuter långt får ett tävlingsbidrag max vara.

Loreen är den artist som fått flest ”tolvor” i en Eurovisionfinal – totalt 18 stycken. Hon vann 2012 med låten ”Euphoria”.

Norge är det land som kommit sist i tävlingen flest gånger. Sedan starten har vårt grannland 11 sistaplatser på sitt samvete.

Åldersgräns på 16 år för tävlande artist infördes 1990. År 1986 vann en 13-åring.

Sex personer får maximalt medverka på scenen (räknat per land). Alla sånginsatser, inklusive körsång, måste framföras live.

Sex gånger har Sverige vunnit Eurovision: 1974 (Abba), 1984 (Herreys), 1991 (Carola), 1999 (Charlotte Perrelli, då Nilsson), 2012 (Loreen) och 2015 (Måns Zelmerlöw)

Så gjordes undersökningen av Eurovision

DN har undersökt röstningsdata för alla finaler i Eurovision Song Contest mellan åren 2000 och 2016. Vi har räknat ut vilka länder som gillar och ogillar varandra, baserat på röstningsmönster.

Vår algoritm tar hänsyn till hur många poäng respektive land fått i övrigt, i syfte att verkligen identifiera de som ger ”orimligt” mycket poäng. Det gör att Finland sticker ut för Sveriges del eftersom Sverige ger betydligt mer poäng än snittet.

För varje år har DN tagit fram poängen från land X till land Y och jämfört det med snittet. Ett exempel: År 2014 gav Danmark 12 poäng till Sverige. Samma år fick Sverige i snitt 6,2 poäng per land av övriga länder. Avvikelsen är alltså +5,8 poäng (12-6,2).

Vi räknar fram snittavvikelsen under hela perioden och får då ett värde på ländernas ”röstningsbias”.

DN har även gjort en simulering för hur resultatet skulle se ut om det inte vore för kompisrösterna. Vi har då räknat bort ländernas ”röstningsbias” från poängutdelningen. Vi har räknat de fall där bias varit större än noll och med minst fyra röstningar.

År 2016 gjordes röstningssystemet om i Eurovision. Bland annat kunde ett land få 24 poäng i stället för 1 12 poäng. Vi har justerat 2016 års resultat genom att dividera poängen med två.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.