Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Här är kvinnorna som anklagat Harvey Weinstein för sexuella övergrepp

01:20. Den mäktiga Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagas för övergrepp på kvinnor och sociala medier svämmar över av hashtaggen MeToo. DN sammanfattar vad som hänt.

Anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein växer för var dag, sedan det häromveckan framkom uppgifter om att han under decennier trakasserat och begått övergrepp mot kvinnor. Vilka är de skådespelare, modeller och storheter som klivit fram för att berätta? DN har samlat vittnesmålen.

Angelina Jolie

1998 befann sig den då 23-åriga skådespelaren Angelina Jolie, aktuell i ”Playing by heart” som producerades av Harvey Weinsteins dåvarande bolag Miramax, i ett hotellrum med Hollywoodmogulen. Till New York Times säger Jolie att Weinstein närmade sig henne på ett otillbörligt sätt och att hon då tvingades avvisa honom. ”Jag hade en dålig erfarenhet med Harvey Weinstein i min ungdom och därför valde jag att aldrig mer jobba med honom – och att varna andra som valde att göra det”, säger hon om upplevelsen.

Gwyneth Paltrow

Även skådespelaren Gwyneth Paltrow uttalar sig om Weinsteins trakasserier i New York Times. När hon kontrakterats som huvudrollsinnehavare i ”Emma”, 22 år gammal, kallades hon till producentens hotellsvit och ombads att ge honom massage. Enligt egen uppgift blev hon uppskrämd men vägrade. När hon berättade för sin dåvarande pojkvän, skådespelaren Brad Pitt, om incidenten valde Pitt att konfrontera Weinstein – men kort därefter varnade Weinstein Paltrow för att berätta för någon annan om det inträffade. ”Jag trodde att han skulle sparka mig”, uppger Paltrow som anledning till att hon lydde.

Lupita Nyong’o

I en text i New York Times skriver skådespelaren Lupita Nyong’o att hon flera gånger råkat ut för Harvey Weinsteins trakasserier. Första gången var 2011, när hon bjöds hem till Harvey Weinstein i Connecticut för att titta på film. Väl där bjöds hon istället upp till sovrummet, där han bad Lupita Nyong’o om en massage och började ta av sig byxorna innan hon lyckades ta sig därifrån. Andra gånger ska Weinstein ha trakasserat henne på restauranger, efterfester och i möten. Lupita Nyong’o är en av få skådespelare som Weinstein nu öppet förnekar att han ska ha trakasserat – i ett uttalande säger en representant för producenten: ”Mr Weinstein minns händelserna som annorlunda, men tycker att Lupita är en briljant skådespelare och en viktig kraft inom filmindustrin. Härom året bjöd hon personligen in mr Weinstein till sin Broadwayshow ’Eclipsed’.”

Läs mer: Detta har hänt i fallet Harvey Weinstein

Rose McGowan

Skådespelaren Rose McGowan är en av de minst åtta kvinnor som rapporteras ha ingått ekonomiska överenskommelser med Harvey Weinstein för att inte polisanmäla hans övergrepp. På ett hotellrum vid tiden för filmfestivalen Sundance 1997 ska han ha utsatt den då 23-åriga skådespelaren för sexuella trakasserier. Rose McGowan har den senaste veckan anklagat Ben Affleck, som fördömt Weinsteins agerande men påstår att han inte känt till dem, för att ljuga – enligt hennes Twitter har hon uttryckligen berättat för Affleck om övergreppen, på vilket han ska ha svarat: ”Jävlar, jag sa ju åt honom att sluta med det där.”

Cara Delevingne

På Instagram berättar modellen och skådespelaren Cara Delevingne, 25, om sin erfarenhet av Harvey Weinstein: ”När jag började jobba som skådespelare ringde Harvey Weinstein och frågade om jag hade legat med någon av de kvinnor jag hade synts ihop med i medierna. Innan jag lade på sa han att om jag var gay skulle jag aldrig lyckas som skådis i Hollywood.” Ett par år senare befann hon sig på ett möte med en regissör och Harvey Weinstein i en hotellobby, skriver hon på Instagram, och uppmuntrades av Weinstein och hans assistent att följa med upp på hans hotellrum. När hon motvilligt följde med visade det sig att hotellrummet innehöll en annan kvinna, som Weinstein bad henne att kyssa. Hon lyckades ta sig därifrån men skriver att hon kände skuld, skam och skräck över det inträffade.

Lena Headey

På Twitter berättar ”Game of thrones”-stjärnan Lena Headey om ett möte med Hollywoodproducenten, som började som ett frukostmöte. ”Vi åt frukost, pratade om film. Han frågade om mitt kärleksliv, men jag styrde konversationen tillbaka till mindre privata ämnen. Sedan gick han på toaletten. När han kom tillbaka sa han att vi skulle gå upp på hans hotellrum och att jag skulle få ett filmmanus. När vi gick mot hissen förändrades stämningen, jag kände i hela min kropp att det var fara på färde. Jag sa till Harvey: ’Jag är inte intresserad av något annat än arbete, tro inte att jag kom hit av någon annan anledning, det kommer inte att hända något’. Jag vet inte varför jag plötsligt vågade säga det, bara att jag verkligen inte ville att han skulle komma nära mig. Han blev tyst, men han var rasande. (...) Han viskade i mitt öra: ’Säg ingenting till någon om det här.’ Jag satte mig i min bil och grät.”

Stellan Skarsgård om Weinstein: Karln är krossad

Asia Argento

Filmskaparen och skådespelaren har ett flertal gånger råkat ut för Harvey Weinsteins sexuella trakasserier – först 1997 i Frankrike, och vid upprepade tillfällen under 1999. För The New Yorker berättar hon att hon 1997 befann sig på ett hotellrum med Weinstein när han, iförd endast morgonrock, räckte fram en flaska hudkräm och bad henne om en massage. När hon, då 21 år gammal, motvilligt masserat honom säger hon att han drog upp hennes kjol, tvingade isär hennes ben och utförde oralsex på henne medan hon upprepade gånger bad honom att sluta. ”Han skrämde mig, och han var så stor. Det tog aldrig slut. Det var en mardröm. Jag försöker fortfarande förstå vad som hände”, säger hon till The New Yorker. I Argentos film ”Scarlet diva” från 2000 finns en scen som liknar hennes upplevelse med Weinstein, som hon själv har sagt var inspirationen till scenen.

Rosanna Arquette

I början av nittiotalet kallades skådespelaren Rosanna Arquette upp till Harvey Weinsteins rum på Beverly Hills Hotel. Hon berättar för The New Yorker att han var iförd morgonrock och frågade om hon inte kunde tänka sig att ge honom massage. ”Han tog tag i min hand”, säger hon, ”och placerade den på sin nacke”. När hon ryckte bort handen fattade han den igen och förde den emot sitt ”synliga och erigerade” kön. Enligt Rosanna Arquette sade hon till Weinstein att hon aldrig skulle göra något sådant, och lyckades ta sig ur situationen.

Sean Young

”Blade runner”-stjärnan Sean Young berättar i podcasten ”Dudley and Bob with Matt show” om sin upplevelse av Harvey Weinstein. Under tidigt nittiotal medverkade hon i Weinsteinproducerade ”Love crimes”, och berättar att hon vid ett tillfälle ”var med om att han tog ut sin ni-vet-vad ur byxorna för att chocka mig”. Hon säger i podcasten att hon sade till honom: ”Harvey, du borde verkligen inte plocka ut den där saken, för den är inte särskilt vacker” och att hon inte jobbade med honom igen efter det.

Greta Thurfjell: Största möjliga manstystnad råder kring Harvey Weinstein

Lucia Evans

Lucia Evans ville ge sig in i filmbranschen. På ett möte på produktionsbolaget Miramax New York-kontor, år 2004, berättar hon för The New Yorker att hon blev sexuellt utnyttjad av Weinstein. ”Han tvingade mig att utföra oralsex på honom”, säger hon. ”Jag sa om och om igen: ’Jag vill inte, sluta, jag vill inte’. Jag försökte komma därifrån, men jag försökte kanske inte tillräckligt mycket. Jag ville inte sparka eller slå honom. Han är en stor kille. Han övermannade mig.”

Kate Beckinsale

På Instagram skriver skådespelaren Kate Beckinsale att hon var 17 år när hon först råkade ut för Harvey Weinstein. 1990 kallades hon till ett möte på Savoy Hotel i London, i tron att det skulle ske i ett konferensrum, men visades istället till ett hotellrum. ”Han öppnade i morgonrock. Jag var väldigt ung och väldigt naiv och tanken slog mig inte ens att den här gamla, oattraktiva mannen skulle förvänta sig att jag var sexuellt intresserad av honom. Efter att ha tackat nej till alkohol och förkunnat att imorgon var en skoldag gick jag därifrån, obekväm men oskadd.” Beckinsale berättar att Weinstein flera år senare frågade om han hade ”försökt något” med henne – och att hon inte kunde minnas om så var fallet. Hon skriver också att hon fått säga nej till roller i hans filmer ett flertal gånger, och att han i flera av fallen svarat med att hota henne och kalla henne ”fitta”.

Mira Sorvino

1995 befann sig Mira Sorvino, som medverkat i flera filmer producerade av Weinstein, på mogulens hotellrum under filmfestivalen i Toronto. ”Han började massera mina axlar, vilket gjorde mig väldigt obekväm. Sedan försökte han närma sig fysiskt, han jagade mig liksom runt”, säger hon till The New Yorker. Sorvino lyckades komma undan.

Lisa Langseth om Weinstein: Alla har vetat om det hur länge som helst

Angie Everheart

Skådespelaren Angie Everhart berättar för en amerikansk radiokanal att hon en gång råkat ut för Harvey Weinstein på en båt. Under filmfestivalen i Venedig hade hon gått och lagt sig på sitt rum och somnat när hon vaknade av att Harvey Weinstein stod böjd över henne. ”Plötsligt tog han av sig byxorna och började göra sin grej. Han stod framför dörren, så jag kunde inte komma därifrån – jag vet inte hur jag ska säga det här i sändning, men han avslutade på mattan”, säger hon i radio.

Sarah Polley

Enligt New York Times befann sig skådespelaren Sarah Polley på Miramax, Harvey Weinsteins dåvarande filmbolag, kontor i slutet av nittiotalet. ”Han berättade, inför publicisten och en annan kollega, att en känd filmstjärna en gång hade suttit där jag satt, och att hennes framgång var en följd av deras ’mycket nära relation’. Han sa att jag kunde nå samma framgång om vi inledde en likadan relation. ’Det är så det funkar’, sa han”, säger Sarah Polley i New York Times.

Ambra Battilana Gutierrez

Den 22-åriga modellen Ambra Battilana Gutierrez bjöds 2015 in till Weinsteins kontor i New York. För The New Yorker berättar hon att han – efter att ha frågat om hennes bröst var äkta – kastade sig över henne, tog henne på brösten och försökte föra upp en hand under hennes kjol, trots hennes protester. Efter att hon gått till polisen utrustades hon med inspelningsutrustning, från vilken The New Yorker publicerat ett ljudklipp där Harvey Weinstein försöker övertala henne att träffa honom på hans hotellrum. ”Förstör inte vår vänskap bara på grund av de fem minuterna”, hörs han säga på inspelningen.

Zoë Brock

Modellen och skribenten Zoë Brock skriver på sajten Medium om sina erfarenheter av Harvey Weinstein. Hon var 23 år gammal när hon 1997 besökte Weinsteins hotellsvit i Cannes, i tron att andra människor skulle närvara. Men när de andra gick tog Weinstein av sig sina kläder och bad Brock om en massage. Hon flydde in i badrummet jagad av en naken Weinstein, som bankade på dörren och bad henne att komma ut igen. Inte förrän hon fått honom att klä på sig igen öppnade hon dörren och lämnade sviten. Hon skriver att Weinsteins agent senare bad om ursäkt med orden: ”Av alla tjejer han gör så här mot är det bara dig jag verkligen är ledsen för. Du förtjänar bättre”.

Nicholas Wennö: Stormen kring Weinstein kan vara slutet för tystnadskulturen

Katherine Kendall

1993, när skådespelaren Katherine Kendall var 23 år, bjöds hon in till en ”filmvisning” av Harvey Weinstein, vilket visade sig vara ett biobesök med enbart producenten. Efteråt påstod Weinstein att han ville hämta något i sin lägenhet, men när de befann sig hemma hos producenten försvann han och dök upp igen iförd endast morgonrock. Kendall vägrade ge honom den massage han bad om, trots att han påstod att ”alla gör det”. Sedan försvann han igen och kom tillbaka naken. ”Han bokstavligen jagade mig”, säger Kendall till New York Times. ”Han ville inte släppa fram mig till ytterdörren”. Weinstein ska också ha bett Kendall att ”åtminstone visa brösten”.

Sophie Dix

För The Guardian berättar skådespelaren Sophie Dix att även hon 1990 blev utsatt för Harvey Weinsteins trakasserier på Savoy Hotel i London. Han frågade efter en massage, något hon beskriver som ”ganska äckligt”, och försökte sedan dra av henne kläderna och hålla fast henne medan hon sa nej. Hon lyckades komma loss, låste in sig i badrummet, och när hon öppnade dörren igen berättar hon att Weinstein stod utanför och onanerade. Hon sprang därifrån.

Ashley Judd

I slutet av nittiotalet befann sig skådespelaren Ashley Judd på möte i en hotellsvit med Harvey Weinstein. Hon berättar för New York Times att han gång på gång gjorde opassande närmanden – han frågade henne om en massage, och när hon sa nej frågade han om en axelmassage, och när hon sa nej frågade han om hon kunde tänka sig att titta på när han duschade. ”Jag sa nej, på många sätt och många gånger, och varje gång svarade han med en ny begäran”, säger hon.

Läs mer: Lindsay Lohan tar Weinstein i försvar

Léa Seydoux

Skådespelaren Léa Seydoux skriver i The Guardian om ett möte med Harvey Weinstein. ”Han bjöd upp mig till sitt hotellrum på en drink. Det var svårt att säga nej eftersom han har så mycket makt. Alla tjejer är rädda för honom. Vi satt och pratade på en soffa när han plötsligt kastade sig över mig och försökte kyssa mig. Jag behövde försvara mig. Han är stor och tjock, så jag behövde verkligen ta i. Jag lämnade rummet djupt äcklad.” Hon skriver också i The Guardian om ett flertal tillfällen då hon sett Harvey Weinstein trakassera andra kvinnliga skådespelare.

Mia Kirshner

Skribenten och skådespelaren Mia Kirshner skriver, i en text publicerad i The Globe and Mail, om sitt möte med Harvey Weinstein: ”En händelse på ett hotellrum, där han försökte behandla mig som en ägodel som kunde bli köpt, där han lovade skådespelarjobb i utbyte mot att jag blev hans privata hål.”

Jessica Barth

För The New Yorker berättar skådespelaren Jessica Barth om när hon trakasserades av Harvey Weinstein, år 2011 på hotellet Beverly Hills Peninsula. Hon säger att han växlade mellan att erbjuda henne en filmroll och att kräva en avklädd massage i hotellsängen. ”Vad skulle hända om vi skulle dricka lite champagne, jag skulle ta av mig kläderna, och du skulle massera mig?”, säger Jessica Barth att Weinstein frågade. När hon tackade nej och rörde sig mot dörren säger hon att Weinstein blev arg, och att han sade då att hon behövde gå ner i vikt för att kunna tävla mot sina kvinnliga kolleger.

Martin Gelin: Skandalen kring Weinstein stänker på det demokratiska partiet

Liza Campbell

Skribenten Liza Campbell befann sig på Harvey Weinsteins hotellrum i London för ett möte. Efter att ha samtalat en kort stund ursäktade Weinstein sig och försvann till badrummet. En kort stund senare, säger Liza Campbell till People, hörde hon hur han tog av sig skorna, vred på badkarskranen och ropade: ”Vad sägs om att vi båda hoppar i badet?”.

Emma Caunes

2010, på Hotel Ritz i Paris, besökte skådespelaren Emma Caunes Harvey Weinsteins rum. Medan hon pratade i telefon hörde hon hur duschkranen i badrummet vreds på, och så fort hon lade på kom Weinstein ut ur badrummet naken och med erektion. Till New Yorker säger hon att hon frågade: ”Vad håller du på med?”, och att Weinstein då krävde att hon skulle lägga sig på hotellsängen. ”Många kvinnor har gjort det innan dig”, sade han, enligt utsagan till The New Yorker.

Paula Wachowiak

1980 befann sig produktionsassistenten Paula Wachowiak på ett hotellrum med sin chef Harvey Weinstein. Han hade öppnat endast införd en handduk, som han släppte när han tog emot ett gäng papper från henne. Under handduken var han naken. ”Titta på hans ansikte och inte nedanför det”, berättar Paula Wachowiak för Buffalo News att hon tänkte. ”Och för guds skull, visa inte att du vill springa skrikande ut ur rummet.”

Lisa Magnusson: Weinsteins medlöpare har också ett ansvar

Dawn Dunning

Kostymören och tidigare skådespelaren Dawn Dunning berättar för New York Times att Weinstein en gång erbjöd henne jobb i utbyte mot sex. På ett hotellrum i New York år 2003 satt Weinstein med en bunt papper, som han sa till Dunning var kontrakt på hans tre framtida filmer. Hon kunde få skriva under dem, på ett villkor – att hon deltog i en trekant med Weinstein. När Dunning försökte skämta bort uttalandet blev Weinstein arg och sade: ”Du kommer aldrig lyckas i branschen. Det är så här det fungerar.”

Romola Garai

”Som alla andra kvinnor i branschen har jag varit på ’audition’ för Harvey Weinstein”, säger skådespelaren Romola Garai till The Guardian. ”Jag hade förstås redan varit på en riktig audition, men man behövde godkännas av honom personligen.” Garai var 18 år och året var 2000 när hon besökte hans rum på Savoy Hotel i London. Hon berättar för The Guardian att han öppnade i bara morgonrock, och att hon kände sig kränkt av händelsen.

Claire Forlani

På Twitter berättar skådespelaren Claire Forlani att hon tvingats fly från Harvey Weinsteins trakasserier fem gånger. ”Allt jag minns är att jag duckade, dök och till slut kom därifrån utan att bli överöst med kyssar – i alla fall inte så många. Han föreslog massage. Jag minns att han berättade om alla skådespelare han hade legat med och vad han hade gjort för dem.”

Läs mer: Harvey Weinsteins fru begär skilsmässa

Tomi-Ann Roberts

När då tjugoåriga Tomi-Ann Roberts ville ge sig in i filmbranschen ordnades ett möte med Harvey Weinstein. För New York Times berättar hon om mötet, där Weinstein låg naken i badkaret när hon släpptes in i hotellrummet. Enligt Roberts sade han att mötet skulle gå mycket bättre om hon var bekväm med att klä av sig naken inför honom, eftersom hon kunde behöva göra nakenscener i framtiden. Hon berättar att hon lämnade rummet efter att ha bett om ursäkt för sin prydhet.

Louisette Geiss

Manusförfattaren och skådespelaren Louisette Geiss berättar för Variety om ett tillfälle på Sundancefestivalen 2008. Efter ett möte på Harvey Weinsteins kontor, som Geiss beskriver som ”jättebra”, ursäktade han sig plötsligt och försvann till badrummet. En stund senare kom han tillbaka iförd endast en öppen morgonrock, och bad henne att fortsätta prata medan han tog ett bad. När hon berättat klart om sin filmidé bad han henne, enligt vittnesmålet i Variety, att titta på honom när han onanerade. När hon sade att hon skulle gå klev han upp ur badkaret, tog tag i hennes arm och bad henne återigen att stanna och se på medan han onanerade. ”Mitt hjärta slog så fort, jag var väldigt rädd”, säger hon till Variety.

Florence Darel

Den franska skådespelaren berättar för People att hon blivit antastad av Harvey Weinstein ett flertal gånger. En gång, på Ritz Hotel i London under nittiotalet: ”Han berättade att han tyckte att jag var väldigt attraktiv och att han ville inleda en relation med mig. Han erbjöd mig att vara hans älskarinna ett par dagar om året, så att vi skulle kunna fortsätta jobba ihop.” Florence Darel frågar: ”Vad kunde jag göra? Skulle jag ha gått till polisen och sagt ’En äcklig man betedde sig opassande på sitt hotellrum på Ritz?’ De skulle ha skrattat åt mig.”

Läs mer: Paltrow och Jolie anklagar Weinstein för sexuella övergrepp

Lauren Sivan

Tv-journalisten och tidigare Fox News-ankaret Lauren Sivan utsattes 2007 för Harvey Weinsteins trakasserier. I ett restaurangkök i New York fångade han in Sivan och försökte kyssa henne. När hon sade att hon hade pojkvän svarade han: ”Kan du stå där och hålla käften så länge?”, drog ner gylfen och onanerade tills han fick orgasm. Sivan berättar för Huffington Post att hon blev ”djupt chockad” av Weinsteins övergrepp, och att hon inte visste hur hon skulle ta sig ur det.

Louise Godbold

Chefen för välgörenhetsorganisationen Echo Parenting & Education, Louise Godbold, skriver på sajten ACEs Connection om ett möte med Harvey Weinstein i början av nittiotalet. ”Jag har nu förstått att jag inte var den enda som var med om det – rundvisningen på kontoret som slutade med att jag blev fast i ett tomt mötesrum, bönerna om en massage, hans händer på mina axlar när jag försökte fly... Samtidigt som jag inte ville göra mig ovän med den mäktigaste mannen i Hollywood.”

Erika Rosenbaum

Den kanadensiska skådespelaren Erika Rosenbaum berättar för CBC att hon träffat Harvey Weinstein ett flertal gånger under tidigt tvåtusental, och att han varje gång försökte ha sex med henne. En av gångerna utspelade sig på Torontos filmfestival i mitten av nollnolltalet, där han ska ha hållit fast henne i nacken medan han onanerade.

Video: Harvey Weinstein anklagas för våldtäkt

Laura Madden

Laura Madden arbetade vid nittiotalets början som produktionsassistent för The Weinstein Company. Hon berättar för New York Times om ett flertal tillfällen då Harvey Weinstein försökte få massage av henne, och att det fick henne att känna sig som att det var hon som var problemet. ”Det var så manipulativt gjort – man ifrågasatte hela tiden sig själv”, säger Madden.

Heather Graham

I början av 2000-talet erbjöds skådespelaren Heather Graham under ett möte att välja vilken av flera kommande, Weinsteinproducerade filmer hon ville vara med i. Senare berättade Harvey Weinstein för henne att han hade en överenskommelse med sin fru – han ”fick ligga med vem han ville” när han var på resande fot, säger Graham till Variety. ”Det sades inte rakt ut att jag behövde ligga med honom för att få en roll i en av hans filmer, men det var tydligt nog ändå”, lägger hon till.

Erika Rosenbaum

För New York Times berättar den kanadensiska skådespelaren Erika Rosenbaum, i en publicerad ljudupptagning från en intervju, om när Harvey Weinstein utsatte henne för övergrepp. I början av 00-talet träffade hon Weinstein på en fest, där han snart tog med henne till ett hotellrum och bad om att få en massage. Flera år senare träffades de igen på ett hotellrum i Toronto. Rosenbaum berättar i intervjun: ”Han tog med mig in i badrummet. Jag minns inte vad jag sa, eller om jag ens sa något. Jag tror att jag var för rädd för att säga någonting alls. Han höll mig i nacken, vände mitt ansikte mot spegeln och sa: ’Jag vill bara titta på dig’, och började onanera bakom mig. Han höll mig i nacken och tittade på mitt ansikte. Jag minns att jag såg på mitt ansikte i spegeln och inte kunde förstå att jag stod där. Jag kunde inte fatta att jag hade låtit det hända. Jag kände mig så skyldig.”

Teaterförbundets ordförande om Weinstein: Problemen var nog större förut

Emily Nestor

The Weinstein Companys tidigare receptionist, Emily Nestor, berättar för The New Yorker att hon en gång på hotellet Peninsula Beverly Hills råkade ut för Weinsteins trakasserier. ”Vi skulle kunna ha mycket kul ihop”‚ minns hon att han sade till henne. ”Du skulle kunna jobba på mitt Londonkontor och vara min flickvän.” Hon tackade nej, han frågade om han fick hålla hennes hand, och hon tackade nej igen. Enligt Nestor sade Weinstein då: ”Tjejer säger alltid nej. Sedan dricker de en öl eller två, och sedan kastar de sig över mig.” Hon säger också till The New Yorker att Weinstein skröt om att han ”aldrig hade behövt göra som Bill Cosby”, något hon tolkade som att han aldrig hade drogat en kvinna. ”Det är en bisarr sak att vara stolt över att man aldrig har gjort”, säger Nestor.

Judith Godréche

Under ett frukostmöte på filmfestivalen i Cannes 1996 ombads den franska skådespelaren Judith Godréche att ge Harvey Weinstein massage. När hon sa nej insisterade Weinstein, enligt utsagan i New York Times, på att det var amerikansk sed att ge varandra massage. Godréche minns att han sa: ”Jag ger dem till min sekreterare hela tiden”. Sedan tryckte han sig emot henne, berättar hon, och drog av henne tröjan. Godréche lyckades komma därifrån.

Meryl Streep om Weinstein: Kvinnorna som talar ut är våra hjältar

Zelda Perkins

Under 1998 arbetade Zelda Perkins som assistent vid Harvey Weinsteins Londonkontor. Hon berättar för New York Times att hon och flera av hennes kolleger utsattes för opassande kommentarer och närmanden från Weinstein, och att hon sade till honom att hon, om han inte slutade, skulle gå till polisen.

Sarah Ann Masse

Till Variety säger komikern och skådespelaren Sarah Ann Masse att hon mötte Harvey Weinstein i hans hem i Connecticut år 2008. När hon skulle gå och sträckte fram handen för ett handslag säger Masse att producenten i stället tog tag i henne och gav henne ”en väldigt närgången, intim kram som varade länge och väl”. Enligt Masse var Weinstein enbart iförd underkläder när han sedan sade att han älskade henne.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.