Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Här är nyorden 2015

Illustration: DN

Språkrådets och Språktidningens lista på 2015 års nyord är nu på pränt. Den omfattar ett fyrtiotal ord, från slangens ”haffa” och ”obror” till samhällskritiska ”avinvestera” och ”dumpstra” till populärkulturens ”cosplay”.

Nyordslistan för 2015 är ännu en påminnelse om hur snabbt nya glosor uppstår för att spegla vår pågående vardag. Nyorden poppar upp som små ivriga hjälpredor, redo att sammanfatta ett fenomen eller en särskilt påtaglig del av samtiden.

– I nyorden kan man till exempel se något om nyhetsåret som gått. Det brukar alltid vara ett antal ord för olika fenomen, som teknikprylar till exempel, eller hobbyer som ståpaddling, säger språkvårdaren Lena Lind Palicki i Språkrådets nyordsgrupp som också sett många ord i år för att ifrågasätta och påverka hur samhället fungerar.

– Dumpstra, delningsekonomi och avinvestera är sådana. Man kan också konstatera att svengelskan lever, som svajpa och vejpa, men de orden är ofta med i listan som verb, vi har i dag engelskan så naturligt i vårt medvetande att vi omedelbart kan hantera dessa orden i det svenska språksystemet.

Diskrimineringen är en annan företeelse som beskrivs med nya ord. Utan korkade uttalanden av män i syfte att förminska dem som saknar penis så skulle knappast mansplaining ha blivit så populärt under 2015. Ett ord för pösiga män som gärna oombett förklarar saker för kvinnor just för att de är kvinnor.

Testa dig själv:  Kan du nyorden 2015?

I samma genre finns också douche – från engelskans douchebag – i betydelsen otrevlig eller osympatisk person renons på självinsikt. En medmänniska av det slaget kan numera också med slangen avfärdas som en riktig obror . Ett substantiv som används som adjektiv.

Kritvita svenskar som utgår från att deras ljusa skinn är allra bäst är en annat aktuell samhällsföreteelse som genererat ordet vithetsnorm. För att bredda sina vyer kan då nyhetsmedierna komma till pass. De som ändå aktivt undviker alla former av dagliga nyheter kallas numera nyhetsundvikare – en del av befolkningen som möjligen också riskerar att utveckla faktaresistens, personer som inte lyssnar på fakta som går på tvärs med deras egen uppfattning.

Svenskens privatmoral har drivit fram andra termer under året. Den aktieägare som vill ha ett gott samvete bör sälja av sina amoraliska värdepapper och därmed avinvestera. De många som oroar sig för våra ändliga naturresurser kan dessutom byta varor och tjänster i en så kallad delningsekonomi, exempelvis genom att bli medlem en bilpool eller hyra ut sin lägenhet när den inte används. Alla felfria livsmedel som våra matbutiker slänger i sopcontainrar kan räddas genom att man fiskar upp den goda maten och därmed dumpstrar.

Politikens terminologi hördes ofta under året som snart är slut. Det mänskliga lidandet utlöst av terrordåd och flyktingströmmar resulterade i att bruket av ord som självradikalisering, terrorresa och transitflykting nyttjades frekvent.

Mindre deprimerade har nyorden med rötter i it-teknologin och de sociala medierna varit. Den narcissistiska selfien – de ständiga självporträtten med mobilkamera – växte i år till groupie, en bild där fler än telefonens ägare syns. Många svischade pengar 2015, efter namnet på betalningsappen Swish, liksom tittade på youtubers, särskilt framgångsrika profiler på den globala videoplattformen Youtube. Somliga slutade röka tobak genom att vejpa, hämtat från den elektroniska cigarettens nikotinhaltiga ånga som skapas av en förångare, en vape, kort för engelskans vaporizer.

Inom teknikområdet användes också nya begrepp som geoblockerade nätsidor – en spärr som kan blockera nätinnehåll i vissa geografiska områden. Eller hur klickokratin, nätanvändarna och deras gilla-tryckande, styr samhällsdebatten och nyhetsflödet. Denna it-glada samhällsgrupp kan också drabbas av ögonkramp efter att ha stirrat för länge ner på en mobilskärm.

En mer spännande verklighet kunde den som gick in för cosplay i år också möta genom denna Japaninfluerade maskeradvariant.

Är svenskens förhållande till svenskan under någon märkbar förändring med tanke på vårt inflytande från just engelskan?

– Just de normkritiska orden visar språkets makt och hur man vill förändra genom benämningspraktiker, man vill hitta ord för det som inte haft ord förut, som cis-personer eller rasifierad. Dessa känns väldigt typiska för vår tid – fast samtidigt är det ju alltid svårt att verkligen se sin samtid, säger Lena Lind Palicki i Språkrådets nyordsgrupp.

Här är alla nyord 2015:

Avinvestera

Göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl.

Cosplay

En form av maskerad där deltagarna klär ut sig till fiktiva figurer från tv, film, serietidningar, dataspel etcetera, ofta figurer i japansk kultur men även från andra kulturer).

Delningsekonomi

System där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder.

Douche

Otrevlig eller osympatisk person.

Dumpstra

Söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat.

EU-migrant

EU-medborgare som tillfälligt uppehåller sig i ett annat EU-land för att förbättra sin materiella eller sociala situation.

Faktaresistens

Förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier.

Funkis-

Som har att göra med (personer med) funktionsnedsättning.

Geoblockering

Teknisk spärr som hindrar innehåll på internet från att visas i ett visst geografiskt område.

Groupie
Gruppbild där fotografen själv är med på bilden.

Haffa
Ragga, stöta på.

Halmdocka

Nidbild av motståndarens åsikter, som man argumenterar mot.

Klickokrati

Ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet.

Klittra

Onanera (som kvinna).

Kulturell appropriering

Fenomenet att en kultur med hög status anammar företeelser från en kultur med lägre status; kopplat till föreställningen att detta är något dåligt.

Mansplaining

Förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande.

Naturvin

Vin som tillverkas med så liten inverkan som möjligt, till exempel med obesprutade druvor och naturlig vildjäst och utan tillsatser och filtrering.

Nyhetsundvikare

Person som inte tar del av mediernas nyhetsrapportering.

Obror

Okamratlig, taskig.

Plattfilm

Traditionell film utan tredimensionella effekter.

Rattsurfa

Använda mobiltelefon eller annan utrustning som begränsar uppmärksamheten vid bilkörning.

Robotjournalistik

Nyhetsrapportering med datorgenererade artiklar 2012.

Självradikalisering

Politisk radikalisering som en person genomgår utan direktkontakt med likasinnade.

Skuldkvotstak

Övre gräns för hur stor summa någon får låna i förhållande till sin inkomst (2015).

Ståpaddling

En aktivitet som går ut på att man står upp på en surfbräda och paddlar med en paddel.

Svajpa

Styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen.

Svischa

Använda en app för att föra över pengar.

Talepunkt

Förberett uttalande som exempelvis en politiker upprepar i en debatt eller en intervju.

Terrorresa

Resa som genomförs för att delta i strider eller träning med terrorstämplade grupper.

Transitflykting

Flykting som befinner sig på genomresa på en plats där hen inte avser att stanna.

Triggervarning

Förhandsvarning om att till exempel en bok eller en webbplats har ett innehåll som kan väcka obehag hos vissa personer.

Trollfabrik

Organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda.

Vejpa

Röka e-cigarett.

Vithetsnorm

Norm som utgår från att vit hudfärg är det normala.

Värdgraviditet

Det att bära och föda barn åt någon annan.

Youtuber

Person som ägnar sig åt att lägga upp filmer på Youtube, ofta i en sådan omfattning att det kan ses som ett yrke.

Ögonkramp

Kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon.

Fotnot: De nya nyorden som valts ut publiceras på Språktidningens och Språkrådets webbplatser: spraktidningen.se och sprakochfolkminnen.se

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.