Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/har-flyger-stekta-sparvar-in-i-konstnarsmunnen/

Konstrecensioner

Här flyger stekta sparvar in i konstnärsmunnen

Del av installationen ”Konstnärens Mekka (Stekta sparvar)”, glaserat stengods, 2019 Foto: SP gallery

Om man ska kommentera tidens, och högtidens, frosseri är ett skyltfönster en perfekt plats. Det har konstnären Sofia Tolis förstått. DN:s Birgitta Rubin har sett.

Vi är mitt i frosseriets storhelg. En köpfest med ett överflöd som få kulturutövare får smaka av – något Sofia Tolis kommenterar i sin paradoxala skyltfönsterinstallation ”Konstnärens Mekka” på SP gallery i Stockholm (tom 9/1).

Här är en sparv på väg att flyga in i den öppna munnen på en kvinnogestalt, som har vissa likheter med konstnären och poeten själv. Halvt uppätna sparvar skymtar också genom fönstret, allt läckert gestaltat i glaserat stengods.

Del av installationen ”Konstnärens Mekka (Stekta sparvar)”, glaserad stengods, 2019 Foto: SP gallery

Sofia Tolis travesterar det gamla uttrycket om stekta sparvar som flyger in i munnen, den där fantasitillvaron när man får allt serverat utan minsta ansträngning. I verkligheten tillhör bildkonstnärer en hårt arbetande grupp med vårt samhälles allra magraste inkomster, dessutom utsatta för växande hot och hat. 

Tolis bitska verk kan också ses som en besvärjelse. Och möjligen är hon bönhörd – i regleringsbreven för 2020 får flera myndigheter i uppdrag att stärka villkoren för konstnärer och kulturskapare.