Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Här ska Stockholm minnas Förintelsen

Fyra personer som utvisats från Sverige på 30-talet och fallit offer för Förintelsen kan få så kallade snubbelstenar tillägnade dem. Nu är det upp till kulturförvaltningen i Stockholm att bestämma om de ska placeras ut eller ej.

Snubbelstenarna är små minnesplaketter i mässing som placerats ut på platser i Europa där personer som föll offer för Förintelsen har bott. Konstnären bakom plaketterna, Gunter Demnig, har redan tidigare lämnat klartecken till att komma till Stockholm och placera ut minnesmärken. Forum för levande historia ansöker nu, tillsammans med Judiska församlingen och Föreningen Förintelsens överlevande, om lov av kulturnämnden att få placera ut fyra snubbelstenar på olika ställen i staden. 

Platserna man vill placera ut snubbelstenarna på är: Drottninggatan 48, Kungsholmstorg 6, Gumshornsgatan 6 och Apelbergsgatan 36. Adresserna har en koppling till personer som fallit offer för Förintelsen sedan de fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige under 30-talet.

Personerna som Stockholm ska minnas

Organisationerna bakom ansökan vill ännu inte gå ut med namnen som kommer att stå på mässingplaketterna, men det här är deras öde: 

Person 1 bodde på Hotel Arvfursten på Drottninggatan 48 då han lämnade in sin ansökan om uppehållstillstånd 1938, men utvisades. Han dödades i koncentrationslägret Stutthof utanför Danzig 1941. 

Person 2 bodde på Kungsholmstorg 6. Han ansökte om upphållstillstånd i augusti 1938, men förpassades till Tyskland i slutet av september. Han deporterades 1942 till Auschwitz-Birkenau, där han mördades. 

Person 3 som bodde på Gumshornsgatan 6 fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd 1936. Han fick uppehållstillstånd i Lettland 1938, och dödades mest troligt där 1941 då Riga var under tysk ockupation. 

Person 4 bodde på Apelbergsgatan 36 då han sökte uppehållstillstånd, men nekades det i april 1938. Han deporterades till Auschwitz från Berlin den 19 februari 1943. 

Ansökan, som lämnades in till kulturnämnden i fredags, avser tillstånd att placera ut stenarna, att staden förbereder schaktning och annat som krävs i förberedelse och tar på sig ägarskapet att förvalta de utplacerade minnesmärkena. Forum för levande historia har tillsammans med Föreningen Förintelsens överlevande och Judiska församlingen tagit fram forskningsunderlag och ska låta tillverka minnesstenarna.

– Det är viktigt att påminna om att Sverige var en del av det som hände under kriget, vi drogs in i det oavsett om vi ville det eller inte. De här fyra personerna är en påminnelse om att Sveriges agerande spelade roll för en del judars öde i Europa, säger Tommy Ringart, ordförande för Föreningen Förintelsens överlevande.

Kulturnämnden i Stockholm är sedan tidigare enig i frågan om att minnesmärkena ska placeras ut, och kommer troligtvis att ta upp ansökan på sitt möte nästa vecka.

– Jag tror inte att det råder något tvivel om att vi ser positivt på ansökan. Vi tar gärna hand om frågan i kulturnämnden, ur ett konstnärligt perspektiv, men det praktiska måste förstås samordnas med trafiknämnden, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm.

Trafikkontoret har tidigare behandlat ärendet men har nu lämnat över ansökan till kulturförvaltningen, som lyder under kulturnämnden, då det handlar om ett konstverk. Kulturförvaltningen kan i nuläget inte säga hur länge det tar att behandla ansökan. Förra sommaren sade kulturförvaltningen nej till Liberalernas förslag att ta fram snubbelstenar i Stockholm med motiveringen att det inte är ”relevant i Stockholm”.

Forum för levande historia har tidigare sökt tillstånd för att sätta upp liknande minnesmärken, men fått nej både 2007 och 2010. Skälet var första gången att plaketterna riskerade att upplevas som skrämmande, andra gången att de skulle orsaka framkomlighetsproblem.

Läs mer: Konstnär tackar ja till att lägga snubbelstenar i Stockholm 

Snubbelstenar eller Stolpersteine

Projektet med Stolpersteine initierades av konstnären Gunter Demnig.

De första stenarna placerades ut i Köln och Berlin 1995. Utplacerade i olika europeiska länder finns i dag mer än 50.000 snubbelstenar nedlagda i gatan som ett minne av de offer för Förintelsen som en gång levde på platserna.

Trots snubbelstenarnas namn finns ingen risk att snubbla på dem, eftersom det handlar om ett slags plaketter som är nedsänkta i gatan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.