Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/hard-kritik-mot-aftonbladet-efter-pastaenden-om-spionage/

Kultur

Hård kritik mot Aftonbladet efter påståenden om spionage

Åsa Linderborg. Foto: Pontus Lundahl/TT

I en rad krönikor på Aftonbladets kultursida har Rysslandsforskaren Martin Kragh pekats ut som brittisk spion av tidningens kulturchef, Åsa Linderborg. I olika debattinlägg har sammanlagt 24 forskare kritiserat Linderborg, och en artikel om Kragh har tagits bort från Aftonbladets hemsida.

Rätta artikel

Kragh arbetar som programchef på Utrikespolitiska Institutet, och som forskare på Uppsala universitets institut för Rysslandsstudier.

I krönikorna i Aftonbladet, bland annat en med rubriken ”Martin Kragh är ett demokratiskt problem”, anklagas forskaren av Linderborg för att arbeta för en ”hemlig, statlig säkerhetsorganisation i Storbritannien” och att han borde utredas av Säpo.

SVT:s Kulturnyheterna har nu gjort en granskning och sammanställning av omständigheterna. Uppgifterna som Linderborg hänvisar till ska ha kommit från en läcka av interna dokument från tankesmedjan Institute for Statecraft, som arbetar mot rysk desinformation. Läckan innehåller bland annat listor över journalister, forskare och politiker som arbetar med Rysslandsfrågan. 

Att Martin Kraghs namn förekommer beror på att han tillfrågades av Institute for Statecraft att jobba med dem, vilket han tackade nej till. Att hans namn ens nämns används sedan som belägg av Aftonbladet, säger Kragh till Kulturnyheterna:

”Därför finns mitt namn i någon form av internt dokument, och det här används nu som bevis för att jag skulle arbeta med brittisk underrättelsetjänst.”

I två debattartiklar – i Svenska Dagbladet den 14 februari och Expressen den 6 mars – går sammanlagt 24 forskare, journalister och Rysslandskännare ut och kritiserar Aftonbladets påståenden och publiceringar. 

Även flera journalister, som SvD:s kulturchef Lisa Irenius och Expressens kulturchef Karin Olsson, har påpekat grava brister i Aftonbladets källkritik och publiceringar om Kragh. ”Aftonbladet ägnar sig åt ren smutskastning”, skriver Olsson.

Till SVT:s Kulturnyheterna säger Aftonbladets redaktör Eric Rosén att ”Det finns ett krav att man i opinionsjournalistiken ska hålla sig inom vissa ramar. Men de ramarna är vida, och vi menar att det här har skett inom de vida ramarna”.

Aftonbladet har även avpublicerat en av artiklarna om Kragh, skriven av skribenten Tom Andersson, utredare på myndigheten Trafikanalys, efter att källor Andersson hänvisat till menat att han missförstått uppgifterna.

DN har sökt Åsa Linderborg för en kommentar.

Läs även: Aftonbladet fälls av Pressens opinionsnämnd för Benny Fredriksson-texter