Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hård kritik mot Sveriges Radios spelsatsning

Other: Nicklas Thegerström

Spelmagasinet P3 Spel görs om, och ska framöver främst finnas på digitala plattformar. Kritiker varnar för att public service-bolaget bidrar till att snedvrida konkurrensen. 

Sveriges Radios P3 står inför en större digital omställning under 2018. Bland annat gäller det spelmagasinet P3 Spel, som efter sju år får minskad tid i den linjära tablån. Större resurser läggs istället på att möta lyssnarna på digitala plattformar, som strömningstjänsten Twitch och Discord, ett röststyrt chattprogram för gamers. 

Förändringen träder i kraft i februari, men har redan väckt kritik. 

Twitter kallar Aftonbladets sociala medier-chef Erik Carlsson satsningen för ett offensivt drag från public service: ”Att lägga sig direkt på Twitch utan att behöva tjäna varken annons- eller donationspengar är att fullständigt snedvrida konkurrensen om gamingmarknaden för svenska medier”. 

Jacob Nyström, reporter på KIT, kallar satsningen för högst problematisk. 

Cajsa Lindberg, kanalansvarig på P3, ser dock inte någon risk för att kanalen skulle skada eller slå ut andra kommersiella mediers verksamheter.

– Sveriges radio måste finnas där publiken finns. Vi vill testa att möta vår publik även på Twitch och Discord, som är de unga spellyssnarnas primära plattform. Det vore nonchalant av oss att fortsätta göra det vi gör och utgå från att publiken kommer att hitta oss. Vi gör det av respekt för vår publik. 

Bör inte Sveriges Radio ägna sig åt radioprogram?

– Det ljudande innehållet är alltid i fokus för Sveriges Radio. P3 Spel kommer att finnas både i den linjära tablån och i poddformat. Exakt hur det ska se ut är under utveckling. Programmet försvinner inte, vi satsar. Det är en övergripande strategi vi har för hela kanalen, säger Cajsa Lindberg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.