Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Harper Lee död – blev 89 år

Harper Lee.
Harper Lee. Foto: Rob Carr/AP

Författaren till ”To kill a mockingbird”, Harper Lee, avled på fredag 89 år gammal. Boken har kallats för en bok ”som alla vuxna borde läsa innan de dör”.

Nelle Harper Lee föddes den 28 april 1926 i Monroeville i Alabama i USA. 1949 flyttade hon till New York där hon under en tid arbetade som försäljare av flygbiljetter samtidigt som hon började skriva.

Åtta år senare lämnade hon manus till ”To kill a mockingbird” som kom att publiceras i juli 1960, en debut som gav henne Pulitzerpriset. Boken blev med tiden en amerikansk klassiker och kom på svenska att ges ut under titeln ”Dödssynden”.

”To kill a mockingbird” utspelar sig i ett mindre samhälle i Alabama under den stora depressionen i USA i början av 1930-talet och tar upp frågor kring hur människor dömer och behandlar varandra och utmanar rasismen. Lee låter svarta och vita arbeta tillsammans för att få rättvisa.

New York Times recensent gav boken en mycket positiv recension: ”I en tid då så många romaner verkar vara framtagna av en maskin och egentligen är förklädda dokumentärer som gömmer sig bakom några få förändringar av verkligheten, då är det glädjande att kunna rekommendera en bok som visar vad en författare kan åstadkomma genom att använda sig av situationer som är lätta att känna igen.”

Boken kom också att bli film av Alan J. Pakula med Gregory Peck i huvudrollen som advokaten Atticus Finch och kom att vinna tre Oscar (och var nominerad till ytterligare fem), bland annat för bästa manliga huvudroll.

Harper Lee kom själv att kalla filmen för ”ett stycke konst”.

2006 kallade brittiska bibliotekarier boken för ”en som alla vuxna borde läsa innan de dör” och rankade den före Bibeln.

Lee själv valde länge att inte skriva några fler böcker men så i juli förra året kom hennes andra roman, ”Ställ ut en väktare”, en titel hämtad ur Bibeln, och som tar vid 20 år efter händelserna i ”Dödssynden” och även den utspelar sig i den lilla, fiktiva, staden Maycomb i Alabama.

Boken var från början tänkt som ett första utkast till ”To kill a mockingbird” men skrevs om och trycktes i en första upplaga av två miljoner exemplar.

Harper Lee drabbades av en stroke 2007 och avled på ett ålderdomshem i sin hemstad på fredagen, bara någon kilometer från det hus där hon växte upp.

Ett större reportage om Harper Lee skrivet av Ingrid Carlberg publicerades i DN förra sommaren.

– Hon valde medvetet bort berömmelsen, och uttryckte att hon sagt det hon skulle säga. Vilket inger respekt. Det är sorgligt att hon  gått bort. Men hon slipper också den stora kommersiella cirkusen som pågått de senaste åren, säger Ingrid Carlberg som varit fascinerad av Harper Lee sedan hon läste ”Dödssynden”.

– Romanen var så inkännande och precist gestaltade konflikterna i sydstaterna för mig, som levde på en helt annan  plats. Jag håller den till en av mina absolut starkaste läsupplevelser.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.