Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/harry-potter-bocker-dras-in-fran-katolsk-skola-pa-grund-av-trollformler/

Kultur

Harry Potter-böcker dras in från katolsk skola på grund av trollformler

Foto: Rights Managed

En privat katolsk skola i Nashville, USA, har förbjudit utlåning av Harry Potter-böckerna i skolbiblioteket. Anledningen är att trollformlerna som beskrivs i romanerna är för potenta och kan orsaka skada.

DN Text

Det är på inrådan av flera lokala exorcister som skolans pastor dragit in böckerna då trollformlerna som beskrivs i dem ”är faktiska förbannelser och trollformler, när de läses upp av en människa finns risk att frammana onda andar i närheten av personen som läser upp texten”. 

Det är inte första gången som kristna samfund kritiserar eller censurerar JK Rowlings populära trollkarlsböcker. Under 00-talet var serien den mest kritiserade på amerikanska biblioteksföreningens lista, med påståenden om att den ”glorifierar magi och det ockulta, och förvirrar barn och får dem att tro på trollformlerna de läser om”.

Även den förre påven, Benedictus XVI, har uttalat sig kritiskt om Harry Potter eftersom böckerna är ”subtila förföranden som, om de inte uppmärksammas, kan förvränga den kristna själen på djupet”.