Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hatstorm stängde källkritisk sajt

Tre dygn. Så länge existerade det nya, källkritiska initiativet Sajtkoll.se innan redaktionen kände sig tvungen att stänga ner projektet efter en högerextrem hatstorm.

Sajtkoll.se lanserades förra söndagen med tanken om att användaren enkelt skulle kunna få besked om en viss sajt är trovärdig eller bidrar till att sprida myter eller hat på nätet.

– Jag märkte hur människor jag kände till hade delat tvivelaktiga länkar och såg hur sådana länkar kunde få stor spridning i sociala medier. Jag kände att det är bra att det finns en källkritisk motrörelse med satsningar som Viralgranskaren, men såg även ett behov av att snabbt kunna få ett generellt omdöme om en viss sajt i stället för en viss artikel, säger sajtens tidigare redaktör Kolbjörn Guwallius.

Varför stängde ni sajten redan efter tre dygn?
– Vi hade fått ta emot ett par hackerattacker och ständiga hatmeddelanden, framför allt via Twitter men även Facebook. Det fanns också tecken på att någon börjat kolla upp detaljer om min familj. Vi var tekniskt sårbara och hade ingen säkerhetsorganisation i ryggen, vi var bara fyra personer i medievärlden som gjorde det här som ett frivilligt frilansinitiativ.

Blev du skrämd av reaktionerna?
– Jag var rädd för att det skulle eskalera snarare än för det som hann inträffa. Om så här mycket hade hänt på ett par dagar så skulle det kunna bli mycket värre ganska snabbt. Man vet inte vad människor är kapabla till.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.