Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

HD prövar domen mot SVT-medarbetare som dömts för människosmuggling

SVT-journalisten Fredrik Önnevall är en av de tre medarbetarna som överklagat domen till Högsta domstolen.
SVT-journalisten Fredrik Önnevall är en av de tre medarbetarna som överklagat domen till Högsta domstolen. Foto: Emil Langvad/TT

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i målet där Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare dömdes för människosmuggling.

– Jag tycker att det är bra att det prövas för det behövs, säger Soroush Shahram som företräder en de dömda. 

De tre SVT-medarbetarna dömdes för människosmuggling efter att de under inspelningen av programmet ”Fosterland” rest med en syrisk flyktingpojke genom Europa till Sverige. 

Tingsrättens dom fastställdes av hovrätten i oktober förra året och de tre dömdes till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Alla tre överklagade domen till Högsta domstolen. 

– Prövningstillståndet avser rubriceringsfrågan och påföljden. Jag tycker att det är bra att det prövas för det behövs. Särskilt rubriceringsfrågan är viktig när personer handlar utifrån medmänsklighet, säger Soroush Shahram.

Läs mer: Fredrik Önnevall: Jag har aldrig ångrat att jag tog honom med 

Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg att det fanns utrymme för ett humanitärt undantag eftersom man anser att den syriske pojken kunde ha sökt asyl i något av de länder som passerades på vägen från Grekland till Sverige.

– Det håller inte att enskilda personer tycker att asyllagarna är fel och bryter mot dem. När det gäller EU-reglerna så ska asyl sökas i det första land som man kommer till inom EU. I detta fall var det Grekland, men där fungerade inte asylprocessen. Däremot passerade man Italien, Österrike, Tyskland och Danmark. Där fungerar reglerna, sade hovrättspresident Lennart Svensäter till TT efter hovrättens dom

Fakta.Dokumentären och domen

Den då 15-årige flyktingpojken Abeds resa från Grekland till Sverige skildrades i den dokumentära SVT-serien "Fosterland".

Efter att den visats i januari 2015 polisanmäldes reportern Fredrik Önnevall för människosmuggling och i november 2016 åtalades han och två medarbetare för brottet.

Den 26 januari 2017 hölls rättegång i Malmö tingsrätt mot trion och åklagaren yrkade på att samtliga åtalade döms till fängelse i tre månader för människosmuggling av normalgraden.

Den 9 februari 2017 dömdes de tre SVT-medarbetarna för människosmuggling av normalgraden till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge, som 30 oktober 2017 fastställde tingsrättens dom.

Källa: TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.