Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hédi Fried: Demokratins säkerhetsmekanismer är hotade

Motdemonstration mot NMR under Bokmässan i Göteborg.
Motdemonstration mot NMR under Bokmässan i Göteborg. Other: Roger Turesson

Jag har inte varit på Bokmässan. Argumenten för och emot deltagandet fortsätter. Som med allt som händer i mitt liv vill jag inte stanna kvar och grubbla över det som varit. Nuet finns inte, det som har varit får vi acceptera, men vi kan påverka framtiden, det som skall komma.

Tiderna är oroliga, gränserna för det acceptabla förflyttas dagligen, och demokratins vara eller icke vara är beroende av de goda krafternas agerande. Men de goda krafterna behöver hjälp, och en hel del av den hjälpen finns i Olle Wästbergs och Daniel Lindvalls bok ”Folkstyre i rädslans tid”.

Boken kom ut nyligen, och låg i min hög av läsning ”på tur”. Jag öppnade den och var rädd att den kanske skulle vara långtråkig, något jag måste traggla mig igenom. Men det räckte med första kapitlet för att jag skulle upptäcka att den här boken är en oemotståndlig bladvändare. Inte för att få reda på ”hur gick det sen”, utan för att få reda på ”hur gör vi sen”!

Författarna skriver på ett mycket stimulerande sätt. De påpekar likheten med 30-talets Tyskland, missnöjet med tillståndet i landet, föraktet för etablissemanget och gängse medier. De skildrar den växande rörelsen som är övertygad om att det är de som sitter inne med den enda sanningen, som påstår att de ”är folket”.

Författarna fastslår att ”det inte går att föra ett demokratiskt samtal med aktörer som inte respekterar spelreglerna”. De får oss att förstå mekanismerna i de högerpopulistiska gruppernas agerande och hjälper oss därigenom att hitta motåtgärder. Vi inser att demokratins försvar inte bara angår de styrande, utan var och en av oss. De uppmanar oss att vara ansvarsfulla aktiva medborgare, som inte längre förblir enbart åskådare.

Jag fäste mig speciellt vid en hänvisning till Dalai lama. Ställd inför yttrandet: ”Det spelar ingen roll vad jag gör, jag är liten, och obetydlig” svarade han: ”Den som tror sig vara för liten för att göra skillnad har aldrig sovit i ett rum med en mygga.” När jag förr var ute och föreläste fick även jag höra detta från eleverna.

Olle Wästberg ledde 2014 års demokratiutredning, Daniel Lindvall var dess huvudsekreterare. Utifrån det skrev de boken varmed de vill styrka demokratins självförsvar. Det är svårt att göra ”Folkstyre i rädslans tid” rättvisa i en kort artikel, nästan varenda sida säger något viktigt jag skulle vilja återge.

Den börjar till exempel med en beskrivning av den hotade demokratin och den auktoritära populismens rötter, fortsätter med den segregerade demokratin, och går vidare med missnöjet med de politiska partierna, synen på dessa som elit. Vi får reda på vad som händer när demokratin styrs av pengar, och vilket statsskick vi får beroende på om det satsas på grupp eller på individ. Kapitel åtta beskriver vådan med att lokalpolitiken är osynlig, att medborgarna inte känner till sina kommuntjänstemän. Fortsättningsvis diskuteras frågan om folkomröstning är en lösning eller ett problem.

Om jag skall lyfta ut något som jag anser vara särskilt viktigt att ta till sig och således bearbeta, vore det påpekandet att vår grundlag inte är heltäckande. Demokratins grundläggande säkerhetsmekanismer, de oberoende medierna och domstolarna är hotade utifrån det sätt som lagarna nu är formulerade.

Det sista kapitlet tar upp vådan med Trump. Hans presidentskap anses dock inte nödvändigtvis innebära en tragedi, det kan också bli en vändning till det bättre. Liksom det kinesiska tecknet för kris, kan det också läsas som en ny början. Boken inbjuder till omläsning. Jag är själv inne på andra varvet. Den är spännande, ger ny kunskap, kraft att motstå rädslan, och är framför allt stimulerande. Sprid den gärna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.