Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/heja-sverige-friskt-humor-vad-ar-det-som-susen-gor/

Kultur

Heja Sverige, friskt humör – vad är det som susen gör?

Bild 1 av 17 Majgull Axelsson, författare1. Jag är stolt över våra egalitära traditioner, att var och en av oss bedöms mer för sina personliga egenskaper än för sin sociala bakgrund eller sitt kön. Dessutom är jag stolt över det faktum att vi har haft fred i mer än 200 år.2.  Över hur vi hanterar lärarna och skolan. Lärarna borde behandlas med respekt och generositet och skolorna bör ligga i magnifika byggnader, som signalerar till hela samhället att här pågår något mycket viktigt.
Bild 2 av 17 Carola Häggkvist, artist1. Den unika skärgården med allemansrätten. Tänker på pappa med gitarren på en klippa med vispopboken sjungandes en Evert Taube klassiker medan mamma vispar ihop såsen till gasolgrillen på klipphällen.2. Den så kallade jantelagen som bör krossas! Och är på god väg…
Bild 3 av 17 Dan Wolgers, konstnär1. Att Moder Svea skänker oss den goda kaffetåren.2. Att det jag som barn lärde mig om Sverige – att vara stolt över att samhället med dess skolor och sjukvård, bibliotek, poliser och hyresbostäder, uppbyggt av medborgarnas uthålliga strävanden för allas bästa – att det har försnillats av den generation som jag själv tillhör. Av oss som fick det i gåva.
Bild 4 av 17 Hanna ”HanaPee” Persson, bloggare och programledare1.  Vore det inte kul om jag svarade stormaktstiden? Men det jag är riktigt stolt över är vår historia av att ligga i framkant när det gäller välfärd, jämlikhet och många för sin tid radikala reformer.2. Jag skäms över att vi på många sätt tappat bort detta, och istället börjat uppvisa oroväckande inslag av inskränkthet och rädsla.
Bild 5 av 17 Qaisar Mahmood, författare1. Att vi har en offentligt finansierad sjukvård som möjliggör att alla oavsett storlek på plånboken får tillgång till grundläggande vård och omsorg, gratis utbildning och bibliotek som genom bildning möjliggör sociala och ekonomiska klassresor.2. Att vi har så låg tolerans för det annorlunda. Och att många av oss svenskar avskyr att uppfattas som obekväma, att sticka ut från det konforma. Jag skäms också för att vi är så dåliga på att bjuda hem varandra.
Bild 6 av 17 Anne Sofie von Otter, mezzosopran1. Mest stolt är jag över själva landet vi bor i, naturen, luften, ljuset. Det gör mig lycklig, hjärtat vill spricka. Och jag gläds över det rättvisepatos och den hederlighet och öppenhet som man ofta finner.2. Jag vill inte säga att jag skäms över något i Sverige. Men nog kan jag hos mig själv och andra iaktta en vilja att vara till lags, i värsta fall likgiltighet. Bekvämligheten som drabbar många av oss när våra cirklar störs. Idén om att det som är främmande är farligt måste vi aktivt motarbeta .
Bild 7 av 17 Soraya Hashim, debattchef Metro1. Att i jämförelse med många andra länder har vi det väldigt bra. Statistiken kring hur vi mår, yttrandefrihet och jämställdhet är bättre än många andra länder. Vi har människor i maktposition med inflytande som står för människors lika värde. Alla har inte det.2. Att vi verkar tro att det är tillräckligt bra. Det är det inte. Inte på långa vägar. Så länge människor blir sämre behandlade, möter fördomar, våld och diskriminering på grund av saker som hudfärg, religion, könsidentitet, sexualitet och funktionsvariationer, är det fortfarande bull. Att vi är bättre än många andra är inte ett tillräckligt bra mått.
Foto: Musse Hasselvall
Bild 8 av 17 Marie-Louise Ekman, konstnär1. Mitt 23-åriga barnbarn Elsa som är insatt och påläst och med mycket sunt förnuft och egen fantasi diskuterar de allra svåraste frågorna i dag. Hon är ett hopp om framtiden ihop med en kommande generation som skall ta över.2.  Alla undanglidande, fega, till synes smarta ekonomiska människor som tar från andra och förser sig själva. Inte fula människor. Utan fula rörelser.
Bild 9 av 17 Arazo Arif, poet och journalist1. Alla hjältar/älsklingar i Sverige som slåss för mänskliga rättigheter.2. För återgången från folkhem till klassamhälle, för att människor dödas världen över med svenska vapen, för att Sverige skickar människor på flykt tillbaka till krig, för hatet mot kvinnor och hbtqi-personer, för rasismen, nynazismen, populismen, för sjukas utsatthet, för den psykiatriska vårdapparaten, för att hemlöshet finns , för att män som våldtar/slår/dödar frias för vädret.
Bild 10 av 17 Benny Andersson, kompositör1. Allemansrätten.2. Bostadsbristen.
Bild 11 av 17 Jessica Schiefauer, författare1. Jag är väldigt stolt över det svenska språket. Det är vackert och enormt nyansrikt. Vi har genom historien varit bra på att inlemma utländska ord i svenskan i takt med att världen förändras, utan att vårt eget språk utarmats.2. Jantelagen och missunsamheten. Frågan ”Vad har du gjort för att förtjäna det du får?” hänger fortfarande i luften mellan oss, som ett bittert dåligt samvete. Om vi kunde skaka av oss det skulle många av oss bli bättre på att möta människor i behov av hjälp.
Bild 12 av 17 Peter Englund, författare och historiker1.  Jag är stolt över vårt språk och över att detta lilla land frambringat och fortsätter att frambringa en så underbart rik och livaktig litteratur.2. Jag skäms över de växande klyftorna, där många människor sliter hårt, ofta med otacksamma arbeten, men ändå inte får det att gå ihop.
Bild 13 av 17 Malena Ernman, mezzosopran1. Jag är stolt över att Sverige är ett land som präglas av öppenhet, empati och jämlikhet. Det finns en osentimental vilja till förändring som jag tror har gjort oss till det land vi är i dag.2. Jag tror inte på dagens knivskarpa polarisering mellan höger och vänster. Det tror jag öppnar upp för krafter som inte står för det öppna och medmänskliga Sverige jag älskar.
Bild 14 av 17 Gert Wingårdh, arkitekt1. Fortfarande öppenheten. Vi tittar förundrat och förtjust på omvärlden och tar till oss det bästa! Sverige vårdar sitt öppna sinne. Vi är först att anamma trender. Sneglar överallt.2. Vi vågar för lite. Vi skapar ytterst lite. Vi fångar upp, men hittar inte på. När vi gör det, ser vi det inte, förstår det inte. Jante helt enkelt.
Bild 15 av 17 Lena Endre, skådespelare1. Att alla har rösträtt. Att vi får gifta oss med vilket kön vi vill. Att vi har fri sjukvård. Att vi har demokratiska val. En skola utan avgift. Att vi har understöd till press och tv. Understöd till de fria konsterna. Att vi har ett rättsväsende.2. Att vi polariseras i åsiktskorridorer. Styrs av rädsla och hat mot det som verkar främmande. Att samtalet upphört och ingen verkar lyssna. Att en motsatt åsikt bemöts med hån, hot och hat.
Bild 16 av 17 William Spetz, skådespelare och komiker1. Att det känns som att människor får alltmer respekt för varandras olikheter. Jag känner ofta en förståelse i luften.2. Att inte alla är välkomna att bli en del av vårt land. Att vi precis klubbat igenom en lag där vi begränsar människors rätt att få återförenas med sina familjer är en sak som är helt bisarr. Och så skäms jag över att nästan ingen tittar tiggarna i ögonen utanför Ica.
Bild 17 av 17 Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen 1. Att vi tidigare varit öppna när människor av olika anledningar sökt skydd i vårt land. Jag är inte helt säker på att min pappa hade levt i dag om han inte hade fått stanna i Sverige.2. Jag kan skämmas över att vi inte klarar av att förstå andra människors behov av att fly. I debatten är flyktingkrisen något som utgår från att det är en kris för oss i Sverige, inte för de som tvingas fly.
Foto: Caroline Tibell

DN Kultur frågade 17 kulturpersoner om deras skäl till att hissa och dissa flaggan.

1. Vad är du stolt över med Sverige? 2. Vad skäms du över med vårt land?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in