Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-23 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/helena-lindblad-ghita-norby-gar-barsark-pa-ett-uppfriskande-satt/

Kultur

Helena Lindblad: Ghita Nørby går bärsärkagång på ett uppfriskande sätt

Ghita Nørby Foto: Mega

Danmarks grand old lady, film-och teaterstjärnan Ghita Nørby, har orsakat en mediestorm i hemlandet genom att skälla ut en radiointervjuare efter noter. En rätt uppfriskande reaktion från en veteran som vägra spela spelet.

Rätta artikel

Danska (sociala) medier kan inte släppa den episkt obekväma intervjun, ”Hele Danmarks Ghita”, med Ghita Nørby som sändes på Radio24syv i mars. Iben Maria Zeuthen blev utskälld efter bara några få minuter hemma hos Danmarks största stjärna. Reportern kallades både ”ytlig”, ”galen”, ”självupptagen” och ”sentimental”. Den 84-åriga aktrisen reagerade också på att hon tyckte att Zeuthen var påträngande med sin stora mikrofon.

Intervjun blev, förstås, en pyramidal lyssnarsuccé. Den genererade en storm på twitter, och blev raskt radiosatir men #ghitagate har också lett till en rätt osmaklig debatt om Ghita Nørby blivit dement. I efterhand har Nørby försvarat sig med att hon var otrygg och att det ”kändes som en våldtäkt”. 

Som kulturjournalist blir man förstås lite kallsvettig av radiointervjun. Men bortom invektiven finns något väldigt intressant. En uppfriskande reaktion från en skådespelare som vägrar spela gullig gumma, som inte upplever ett äkta intresse för sin konst och som värjer sig mot att hennes privatliv förvandlas till en underhållningsdetalj. Go Ghita!