Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Gör din läxa om judarna i Hollywood, Ruben Östlund

Bild från pressträff med Ruben Östlund inför Oscarsgalan
Bild från pressträff med Ruben Östlund inför Oscarsgalan Foto: Mathilda Tennysdotter/TT

Ruben Östlund är inte bara filmskapare utan även professor och borde veta bättre än att sprida okunskap om filmhistoria i Hollywood, skriver Helena Lindblad.

Oscarshetsen är över för denna gång. Ruben Östlund, som var där med ”The Square” men som bekant förlorade mot chilenska ”En fantastisk kvinna”, gav förra helgen kollegorna ett vinnarråd inför framtida Oscarsgalor i en pinsamt avslöjande DN-intervju. ”Man kan ju alltid göra en film om andra världskriget eller Förintelsen” säger han där. Och anledningen till skulle vara att det finns ”ett judiskt community” med ”inflytande” i Hollywood.

Verkligen?

Låt oss bena ut dessa urgamla fake news, som 1. är filmhistoriskt och statistiskt inkorrekta och 2. bygger på en välkänd antisemitisk schablonbild om en judisk maktelit som har traderats i evigheter. Dels som ett slags accepterad middagskonversation mellan skål och vägg, dels ibland uppblåst av stjärnor som Marlon Brando, Mel Gibson och årets vinnare i kategorin Bästa manliga skådespelare Gary Oldman.

Läs mer: Björn af Kleen följde Ruben Östlunds jakt på en Oscar. 

Rent vinnarmässigt stämmer det inte alls. Tittar man på kategorin ”bästa icke-engelskspråkiga film” – som startade 1947 – så utspelar sig drygt tio procent av de vinnande filmerna under andra världskriget och några få tangerar själva Förintelsen, som italienska ”Livet är underbart” (1998), polska ”Ida” (2014) och ungerska ”Sauls son” (2015). 

Hollywoods historia är delvis synonym med judisk historia, men knappast på det sättet som Östlund antyder.

När det gäller den prestigefulla Bästa film-kategorin har sex (6) filmer, som handlar om andra världskriget eller Förintelsen, vunnit den finaste Oscarstatyetten sedan ”Casablanca” 1943. Årets gala är ett talande exempel . Vann Christopher Nolans andravärldskrigsfilm ”Dunkirk” en massa stora priser? Nix.

Hollywoods historia är delvis synonym med judisk historia, men knappast på det sättet som Östlund antyder. Judiska flyktingar och emigranter, samt deras ättlingar, har i stor utsträckning varit med och format amerikansk filmhistoria och bidragit till framgångarna. Detta samtidigt som Hollywood under decennier präglades starkt av en antisemitism som påverkade såväl individer som (icke)valet av de historier som nådde vita duken. 

Varför Ruben Östlund plötsligt tycker att det är kaxigt eller underhållande att sprida oakademiska vanföreställningar är rätt svårt att förstå, i synnerhet som han också dubblerat som professor på Akademin Valand vid Göteborgs Universitet, med ett reellt inflytande över framtidens filmskapare. Det vore mer klädsamt om han gjorde sin filmhistoriska läxa ordentligt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.