Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/helena-lindblad-mona-sahlin-beskriver-radslan-som-en-elak-tumor/

Kultur

Helena Lindblad: Mona Sahlin beskriver rädslan som en elak tumör

Mona Sahlin.
Mona Sahlin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mona Sahlin är tyst om livvaktsskandalen som skickade ut henne i den politiska iskylan. Men hon pratar desto mer och engagerande om tystnadskulturer, skam och decennier av hat och hot.

För fyra år sedan lämnade Mona Sahlin tjänsten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Socialdemokraternas före detta partiledare – hittills den enda kvinnliga – tvingades avsluta en fyrtio år lång politikerkarriär. 

Anledningen var, som många minns, en av svensk politiks märkligare skandaler. Ingen fattig Toblerone denna gång. En före detta livvakt fick ett osant intyg om att han hade en svindlande mycket högre inkomst än i verkligheten. Lägg till vip-kort hos Kronofogden och ett straff för skattebrott.

Vad var det som hände? Det berättar Mona Sahlin inte mycket om. Hon börjar svävande med att prata om att makt, beroende och korruption och om att ”hjälpa vänner”. Som gammal proffspolitiker vänder hon snabbt strålkastarljuset åt andra håll. 

Men hur mycket man än skulle veta mer om varför hon offrade sin karriär på ett så ovärdigt sätt, så är mycket av det hon säger engagerande och upprörande. Hon pratar om hur politiskt grovarbete i dag offras för opinionssiffror. 

Absolut bäst talar hon om att leva ett långt liv i rampljuset och allt det hat och hot som präglat hennes liv. Ynglingen som väntade i soprummet med kniv, hakkors på huset, avföring i brevlådan, terror på telefonsvararen. Man får tårar i ögonen när hon berättar att om gå hand i hand med sitt lilla barnbarn, vars pappa är afroamerikan, och mötas av en flaggviftande idiot som skriker ”åk hem”.

Det blir fint när hon talar om att vara kaxig utåt och livrädd inombords men att nu äntligen våga ”outa” rädslan, som Sahlin beskriver som en elak tumör. Det är starkt när hon talar om sina egna metoo-erfarenheter, att våga bryta tystnaden och bita huvudet av skammen.

I höst kommer memoarerna. Då kan man hoppas att hon vågar borra vidare i sitt fall, från toppen till botten. Det lär finnas intressanta lärdomar om förtroenden och svek i det också.

Läs mer:

Här är årets alla sommarpratare.

Mona Sahlin och hennes livvakt får strafförelägganden 

Fler texter av Helena Lindblad.

Ämnen i artikeln

Mona Sahlin
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt