Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Hellesø kan uteslutas ur Naturfotograferna

Terje Hellesøs bildmontage strider kraftigt mot Naturfotografernas stadgar. Nu riskerar han att uteslutas. ”Hela vitsen med föreningen är ju att arbeta för bildens äkthet”, säger Henrik Ekman, ordförande i Naturfotograferna.

När Henrik Ekman fick reda på att Terje Hellesø förfalskade sina bilder blev han minst sagt överraskad.

– Jag blev otroligt förvånad och bestört när det visade sig att det var sant. Jag känner ju Terje som en jätteduktig person, seriös fotograf och aktiv medlem. Och som en jättetrevlig person, säger han.

Ekman är ordförande i Naturfotograferna, en förening som bildades 1966. Målet var att uppmärksamma den växande spridningen av plagiat och fuskbilder inom naturfotografin.

Redan sedan starten har man inom föreningen satt upp etiska regler med krav på äkthet i fotografierna.

Terje Hellesø är en av dagens medlemmar. Men hans erkännande sätter medlemskapet på spel.

– Det här är en handling som strider mot allt det som föreningen står för. Jag har inte stadgarna till hands, men det strider helt mot våra värdegrunder, säger Henrik Ekman.

Kan Terje Hellesø bli utesluten ur föreningen?

– Ja, det kan han nog bli. Men vi måste se över det först.

Precis som Naturfotograferna har Terje Hellesø själv påpekat vikten av en bilds äkthet.

– Terje har sju själv gått i bräschen för att man ska vara så trovärdig som möjligt, säger Magnus Fröderberg, chefredaktör på Fotosidan.se, Fotosidan Magasin och tidskriften Proffsfoto.

– Han har sagt att han gör klart allt i kameran. Bildbehandling i Photoshop är ju okej, men Terje har sagt att han inte ens gör det. Han har varit väldigt tydlig med hur etiskt han har jobbat.

Henrik Ekman delar Frödebergs erfarenheter.

– Han är en otroligt duktig fotograf med en väldigt personlig stil. Folk har ofta frågat honom hur han gör och sagt att han måste vara väldigt duktig på Photoshop. Men han har alltid hävdat att bilden ska vara klar när han trycker på knappen, säger Ekman.

Att ta så många bilder på ett så ovanligt djur som lodjuret gjorde antagligen att fusket blev lättare att upptäcka. Precis som valet av monterade bilder.

– Att använda sig av bilder som andra har tagit är väldigt svårt. Hade han tagit egna bilder, från en djurpark till exempel, hade det varit svårare att upptäcka, säger Fröderberg.

Vad fick honom att göra det här?

– Jag kan bara spekulera i det, men jag hittar två spår: Antingen att han känner pressen att höja sig, att överträffa det som han tidigare har gjort. Eller att han har behovet att stå i centrum.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.