Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Hen” med i ordlistan

Foto: Robert Henriksson

Det könsneutrala pronomenet hen kommer att finnas med i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista.

Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för ordlistan, säger till Sveriges Radio att man tvekat i några år, men att det nu står klart att ordet inte är en dagslända utan är i bruk och fyller en tydlig funktion i språket.

Ordet hen har diskuterats sedan 1960-talet, men fick stor spridning först för ett par år sedan. Ordet kommer att ha två betydelser i SAOL: dels som beskrivning av ett tredje kön, och dels som ett könsobestämt uttryck som betyder ”han eller hon”.

Dagens Nyheter har hittills varit restriktiva med att använda hen i nyhetsartiklar, men ordet förekommer i andra typer av texter i tidningen säger chefredaktör Peter Wolodarski.

- Hen används redan i krönikor, kåserier, kritik och personliga texter, om skribenten så önskar, men när det gäller ren nyhetstext avvaktar vi fortfarande.

Att ordet tas med i SAOL bekräftar att det finns och används allt mer, menar han.

- I nyhetsrapporteringen är ribban lite högre när det gäller nya ord och pronomen, men det är möjligt att vi omprövar beslutet om vi märker att hen slår igenom i vardagsspråket. Det är inte hugget i sten, säger Peter Wolodarski.

Nästa upplaga av SAOL kommer i april 2015.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.