Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 21:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/henrik-dahl-man-far-paminna-publiken-om-att-ta-med-sig-en-jacka/

Kultur

Henrik Dahl: ”Vi bevittnar tyvärr en utrensning av det fria kulturlivet”

Bild 1 av 2 Henrik Dahl
Foto: Jesper Jäger-Ärlestad
Bild 2 av 2 ”Att malas ner”.
Foto: Teater Tribunalen.

Teater Tribunalen och konstärliga ledaren Henrik Dahl befinner sig i renoveringsexil från Hornsgatan i Stockholm. På fredag är det premiär för ”Att malas ner”, teatergruppens tredje uppsättning i Pripps gamla bryggeri i Ulvsunda.

Rätta artikel

1. Vad handlar ”Att malas ner” om?

– För några år sedan gjorde vi föreställningen ”Vår tids fruktan och elände” där det fanns en scen om en kvinna med förslitningsskador som hade rasat utanför systemet. Nu har dramatikern Jan Käll byggt ut hennes människoöde till en egen pjäs. Han är själv domare som har suttit i förvaltningsrätten och fått ta del av människors desperata kamp mot Försäkringskassan.

2. Du både regisserar och medverkar i pjäsen. Hur är det att göra teater i en gammal panncentral?

– Vi börjar bli ganska vana, det här är den tredje uppsättningen som vi gör i Ulvsunda. Det är lite kyffigt och man får påminna publiken om att ta med sig en jacka. ”Att malas ner” är skriven för platsen och huvudpersonen lever själv i en nedlagd industrilokal. Vi har använt oss av skräp och skrot som vi har hittat i lokalen. 

3. Kommer ni att överge konceptet med industriteater när renoveringen är klar?

– Vi hoppas kunna flytta tillbaka till Hornsgatan i juni, men vill gärna återvända till industriområdet framöver. Det var jättesvårt att hitta någonstans att ta vägen när våra lokaler skulle renoveras. Vi bevittnar tyvärr en utrensning av det fria kulturlivet ur innerstaden.