Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Henrik Dorsin tar Karl-Bertil Jonsson till scenen

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Tage Danielssons klassiska julberättelse om Karl-Bertil Jonsson blir nu scenföreställning på Scalateatern i november. DN träffade regissören Anna Vnuk och mannen bakom idén: Henrik Dorsin.

Till tonerna av Gunnar Svenssons stämningssättande pianostycke kliver Henrik Dorsin försiktigt in foajén på Scalateatern. Han smyger upp på scenen intill pianisten och börjar läsa från papperet han varsamt håller i handen.

”Det var en gång en jul för längesedan...”

I november sätter Scalateatern upp en scenversion av Tage Danielssons klassiska berättelse ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. 

Idén till projektet föddes redan 2014 när Dorsin var julvärd. 

– Jag satt i något tråkigt fikarum på SVT, och då kom Karl-Bertil på tv:n. Jag började snacka med min agent Peter Jansson och vi kom fram till att man borde göra en scenföreställning av filmen, säger Dorsin.

Rollen som Karl-Bertil Jonsson spelas av den ”Book of mormon”-aktuelle Anton Lundqvist och rollerna som hans ömma moder och far spelas av Vanna Rosenberg och Peter Dalle. Föreställningen regisseras av Anna Vnuk som även regisserade ”Grotesco – en näradödenrevy” på samma teater för några år sedan. 

För att fortfarande stå med ett ben i Tage Danielssons version har de tagit in konstnären och tecknaren Per Åhlin, som både animerade och regisserade filmen, som produktionsdesigner. Anna Vnuk säger att hon är starkt påverkad av Tage Danielssons och Per Åhlins originalversion.

 – Det första jag tänker på är de här karaktärerna och Per Åhlins estetik. Jag tror det har satt spår i hela mig i stil, smak och form. Sen tror jag att den här historien var väldigt viktig att se som barn. Det var tryggt att veta att det finns vuxna som har en bra människosyn. Att oavsett vad man röstar på så ska man dela med sig och man ska ta hand om de svaga i vårt samhälle, berättar Anna Vnuk.

Henrik Dorsin skriver under på Per Åhlins betydelse för filmen och projektet. 

– Per har gjort animerad film på samma premiss som man gör en vanlig film. Han tänkte aldrig att ”nu ska vi göra något riktat till barn”. Barn kan se en sak i den medan vuxna ser något annat, säger Dorsin.

Hans roll i föreställningen blir att gestalta berättaren på scen.

– Vi vill behålla den torra ironin i den här historien. En stor del i den här berättelsen är Tage Danielssons berättarröst som kommenterar utifrån. Jag vill vara den som vaggar in publiken i den här historien.

Anna Vnuk har en lång meritlista som både dansare och koreograf. Något som hon tänker väva in även i denna produktion. Musiken och dansen kommer att vara centrala i föreställningen för att tillföra lite extra krydda. Till och med den glöggfryntlige Tyko Jonsson kommer att ta sig en svängom. 

– Att få se Peter Dalle dansa är en av de stora drivkrafterna med det här projektet, säger Dorsin och ler.

"Karl-Bertil Jonssons julafton" har tidigare gjorts i scenversion, till exempel spelades den på Malmö stadsteater kring julen 2016.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.