Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/herr-b-horru-halsningskramen-det-ar-dags-att-saga-hej-da-nu/

Kultur

Herr B: Hörru, hälsningskramen, det är dags att säga hej då nu!

Bild 1 av 2 Hej, hej på lagom håll.
Foto: Valeriy Kachaev
Bild 2 av 2
Foto: Valeriy Kachaev / Alamy Stock Vector

Kåseri. I dag kastar sig norra Europas allra kramgoaste kåsör över våra hälsningsritualer – och dömer ut de senaste decenniernas stora succéritual.

I krisens kaos, säger de, finns fröet till en ny blomning. Det gäller bara att se möjligheterna, inte vara problemorienterad utan rakt igenom positiv och, förstås, känna peppen. Säger de, alltså. Själv säger jag att den som ler brett under en kris ofta har hittat någon att skylla på.

Men ändå… någon liten förbättring kanske man kan pressa fram ur pandemiskiten: ja, kära läsare, det har blivit dags att säga hej till hälsningskramen.

Det är ett sätt att hälsa som avslöjar osäkerheter och ölmagar och skapar ständiga gränsdragningsproblem. Tänk till exempel på när man träffar en grupp människor där man känner vissa mycket nära, andra lite sämre och några inte alls. Hur göra? Vem är den första på den fallande vänskapsskalan som undanhålls en omfamning?

Hur man än gör blir skiljelinjen mellan den som är ute och den som är inne generande tydlig. (Själv har jag inte varit inne sedan 90-talet, men det har ju inget med det här att göra.)

Extra problematiskt blir det i professionella kontakter, när det ska förhandlas hårt om pris och villkor och företags överlevnad – men först: kramkalas!

Själv väljer jag i allmänhet (eller valde, på den tiden när man tog i människor) att närma mig hälsningsmötet med framsträckt hand. Men då måste man vara snabb om mothälsaren öppnar för kram så man inte stöter fingerspetsarna i magen på’n. Och så behöver man ju dölja sitt undervänliga hälsningsval, förslagsvis med ett överhjärtligt ”nämen tjena, det var länge sen!”

Kramriten gör också att jag hälsar olika på män och kvinnor. Vad gäller mansmötet verkar omfamningen vara lite för mjuk, så där behövs ett motdrag – nämligen några snabba, hårda dunkar i ryggen. Två är standard, men ibland krävs det ännu mer råbarkad grabbighet och då kan man gärna knyta näven, ta i lite extra och slå fyra slag (tänk: TES-TO-STE-RON).

När män och kvinnor hälsar på varandra krävs i stället ett väl utprövat avståndstagande där män kutryggar och kvinnor trycker ut ändan så att inte i bröstpartiet kommer närmare än hälsningsrimligt, och så måste förstås kramen hållas kort. För att visa att den plötsliga närheten bara betyder ”hejsan”.

Vårens avståndshälsande är inte heller okomplicerat, men ändå enklare. Åtföljda av ett leende verkar de flesta handgester fungera som ”hej” – jag skulle dock avråda från både facepalm och fuckfinger.

Men allt detta gäller ju bara oss som har turen att kunna träffa människor över huvud taget. Och kanske är det fortfarande för tidigt att börja sukta efter positiv förändring efter pandemin. Det räcker mer än väl att längta efter, och arbeta för, en tid när att hälsa inte hotar ens hälsa.


Läs mer

Senaste Herr B-kåseriet: Visst kan man ha shorts på jobbet – bara man har byxor


Herr B-klassikern: Finns det något bättre än att ha ont i knäna tillsammans? 

Ämnen i artikeln

Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt