Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/herr-b-kungen-av-social-distansering-har-fortfarande-koll-pa-grejerna/

Kultur

Herr B: Kungen av social distansering har fortfarande koll på grejerna

Michael Collins var en av de tre i besättningen på Apollo 11, den första bemannade månlandningen.
Michael Collins var en av de tre i besättningen på Apollo 11, den första bemannade månlandningen. Foto: AF archive/Alamy

I dag har norra Europas verkliga succékåsör (nåja) lite problem med humöret och söker hjälp både här och där och på andra sidan månen. 

Jag har tänkt mycket på Michael Collins de senaste dagarna, han innehar nämligen ett inofficiellt världsrekord i social distansering. För drygt 50 år sedan svävade han högt ovanför månens mörka sida med resten av mänskligheten på den andra. Hans närmaste jobbarkompisar, Neil och Buzz, var visserligen närmare än vi andra, men ändå över två meter bort. Under fyrtio minuter var Collins dessutom bortom alla kommunikationsmöjligheter med jorden.

Och själv får man panik när man glömmer mobilen på fel sida toalettdörren.

Än mer av en samtidshjälte blir Collins när man får veta vad han tänkte på under de där superensamma stunderna: Han oroade sig för att sprida smitta – nämligen till de vita möss som astronauterna skulle dela sin hemkomstkarantän med. Den vetenskapliga metodiken här: dör mössen är nåt fel. 

Och samtidigt, i alla fall hemma på min gata i stan, finns människor vars idé om social distansering bäst sammanfattas av: ”Man kan tydligen rädda människoliv genom att inte pressa sig mot främlingar? Det är sååå inte värt det.”

Ja ni hör, satans läsarjävlar, jag har haft det lite svårt med människotron de senaste veckorna. Fått ta till de stora kanonerna: funderingar kring Apollo 11-projektet, blundlyssningar på Paul Simons allra mildaste låtar och, förstås, tanken på andras coronakilon. Sådant lättar ju.... i alla fall för oss som hittills har turen att få vara friska, och lyxen att kunna koncentrera oss på den dova ledsenhet som växer i bröstet.

Men. som Michael Collins vet, kan människor göra rätt häftiga saker. Hämta upp några kompisar från månen, till exempel – inte för att det är lätt, utan för att det är svårt. Och när han nu, från sin ålders höjd, blickar mot månresan tycker han att det mest underbara var att upplevelsen var gemensam. ”Det spelade ingen roll”, säger han i en aktuell podcast, ”från vilket land du kom, vilken religion du tillhörde, det var vi – mänskligheten – som gjorde detta.”

När man just nu ser sig omkring, på Hemköp eller i närhistorien, är det lätt att tycka att den där mänskligheten, den är inte är mycket att hänga i julgran. Men, kära läsare, vi är det bästa vi har. Och tillsammans kan vi klara utomjordiskt svåra grejer.


Läs mer


Förra Herr B-kåseriet: ”När det här är över ska jag aldrig tvätta händerna igen” 

Herr B-klassikern: När jag och barnen fick se en snopp med tassar  


Liverapportering om det nya coronaviruset