Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/herr-b-visst-kan-man-ha-shorts-pa-jobbet-bara-man-har-byxor-ocksa/

Kultur

Herr B: Visst kan man ha shorts på jobbet – bara man har byxor också

Bild 1 av 2 Icke kontorskompatibel herrbyxa.
Foto: Alamy
Bild 2 av 2
Foto: Janerik Henriksson / TT /TT

I dag plockar norra Europas mellanchefigaste kåsör fram sin vältummade feedback-manual och går, som man säger, loss.  

Få saker har varit lika trendiga i arbetslivet de senaste åren som feedback. Det märks förstås på mängden böcker och möten, men framför allt på att ordet is in English. Allt coolt i arbetslivet är ju det, fråga bara närmaste human resources-avdelning. Eller varför inte företagets ceo, cto och cfo. 

Feedback är en gyllene korsning där arbetsgivare och arbetstagare magiskt nog möts och är helt överens: mera feedback ska vi ha, då blir hela skiten bra. Jag är inte emot, alls, men misstänker att en del av dess popularitet bygger på en viss förväntningsförvirring. 

Arbetstagaren: Klart man vill bli sedd och uppskattad för det man gör. Arbetsgivaren: Det känns fint att få vara tydlig med vad du borde ha gjort, ditt klantarsel.

Hur som helst vill jag gärna, här och nu, bjussa på lite aktuell feedback. Först till mina vänner joggarna. Så här: Passerar man så nära att man kan nå varandra med armbågen håller man inte två meters avstånd, snarare tre decimeter. Den enda fördelen med denna farliga oförmåga att bedöma längdmått är att den skulle kunna förklara en hel del annat. (Nej, mina kära snuskhumriga läsare, inte det. Jag är relativt säker på att joggare har normallånga penisar. I alla fall de manliga.) 

Det jag menar är i stället att avståndsblindheten kan förklara varför man av människor i min ålder kan få höra obegripligheter som ”körde milen i går, vettu, på 45 minuter”. Översatt till ”joggardistans” skulle betyda att de tillryggalagt cirka 1,5 kilometer i den helt rimliga takten av 33 meter per minut. Fullt Herr B-kompatibelt. 

Det andra gäng som jag vill feedbacka lite är shortsbärarna. För det första: så härligt att det även denna miserabla vår fanns plats för en shorts-på-jobbet-debatt. För det andra: Det ser skönt ut det där. Ungt. Fräscht. Vilket för oss till det tredje, själva feedbacken: Självklart är det okej att ha shorts på jobbet, bara man har byxor också. Visst, jag vet, det kan se lite bylsigt ut kring höfterna, men mig stör det inte.

Så, för att sammanfatta: Ha bralla, håll avstånd och avstå gärna från icke nödvändig feedback.

Mer trivseltext?


Förra Herr B-kåseriet: Att en fotbollsspelare är värd 125 sjuksköterskor är inte friskt 

Herr B om pandemin: ”När det här är över ska jag aldrig tvätta händerna igen” 

Herr B-klassikern: På Hemnet kan ingen höra dig skrika (2017)

Ämnen i artikeln

Kåserier
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt