Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/herr-bs-svara-val-en-rimlig-mittfaltare-eller-125-sjukskoterskor/

Kultur

Herr B:s svåra val: En rimlig mittfältare eller 125 sjuksköterskor?

”Diagnos: Belöningssystemet behöver vård.”
”Diagnos: Belöningssystemet behöver vård.” Foto: Alamy

I dag ger sig norra Europas mest fotbollstörstande kåsör in i lönerörelsen – och finner att han håller på ett nytt lag. 

”Vad tänker du skriva kåseri om?”, frågade fru B en kväll när vi satt och åt i hennes arbetsrum – som också är mitt arbetsrum, Lilla B:s läxrum, B-Dogs rastgård samt, varje kväll mellan 18 och 19.30, gör comeback som kök. 

”Sjuksköterskelöner”, sa jag (trots att jag inte visste) och tillade: ”så det blir nog inte så roligt.”

”Varför inte?”, sa Fru B. ”De är ju ett skämt.” 

Skälet till att jag svarade ”sjuksköterskelöner” var att jag just lyssnat på ett BBC-program där komikern Andy Zaltzman berättat att snittlönen för en Premier League-spelare motsvarar 125 sjuksköterskelöner. Han drog också tanken till sin logiska spets. Nämligen vad man ska med dem till.

Jag menar, det lär vara ett helvete att få taktiken att fungera med 125 sköterskor på, säg, höger mittfält. Och tänk kaoset när publiken upptäcker en spricka i motståndarnas försvar och ba: ”Skjut, sjuksköterskor, skjut!” Möjligen skulle det vara bättre att spela hela vårdgruppen i försvaret, men å andra sidan, vad är oddsen för en fungerande offsidefälla med 128 backar? 

Löneexemplet är hämtat från Storbritannien, men man behöver inte resa bort för att hitta jämförelsematerial. Den person som förra året hade högst taxerad inkomst av tjänst i Sverige (en av Spotifys chefer) skulle utan extra kostnad kunna ersättas av 1000 nyutexaminerade sjuksköterskor, eller 750 erfarna. 

Nu gillar jag verkligen musik, men kan ändå tänka mig ett läge när man har mer nytta av 750 vårdspecialister än en musiknasare. Det skulle till exempel kunna vara i samband med bröstöppnande kirurgi. Fråga: Vill man bli professionellt sövd av en utbildad narkossköterska? Eller för bara 99 kronor i månaden få lyssna på, till exempel, alla Jovanottis album? Om någon fortfarande tvekar kan jag berätta att Spotify uppvisar ett mystiskt hål just vad gäller den italienska superstjärnan, den svåra nionde plattan saknas.

Att det här – italienska popklassiker eller professionell narkos – är en falsk motsättning vet jag, precis som att sjuksköterskor inte är samhällets lägst avlönade. Men man behöver inte vara medicinutbildad för att inse att något är sjukt när det kan gå flera hundra yrkesskickliga vårdgivare på en persons lön. 

Dessutom tror jag att det sällan är just den där 332:a miljonen som får människor att prestera på jobbet. Ibland kanske till och med lite återhämtning spelar större roll. Eller att få vara frisk – förslagsvis med hjälp av ett välfungerande vårdsystem. 

Läs mer

Förra Herr B-kåseriet: ”Kungen av social distansering har fortfarande koll på grejerna”  

Herr B-klassikern: ”När det här är över ska jag aldrig tvätta händerna igen”