Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Herta Müller: Trump är ett monster och Putin en diktator

– Ceausescu var diktator i sitt eget lilla land, men Putin är diktator i en stormakt. Nu är alla i Östeuropa rädda för att de gamla tiderna ska komma tillbaka, säger Herta Müller.
– Ceausescu var diktator i sitt eget lilla land, men Putin är diktator i en stormakt. Nu är alla i Östeuropa rädda för att de gamla tiderna ska komma tillbaka, säger Herta Müller. Foto: Julia Mård

”Fasansfullt”, säger Herta Müller om det politiska läget i USA och Ryssland. DN:s Maria Schottenius har mött henne för ett samtal om censur, mode och den nya boken ”Mitt fosterland var en äppelkärna”.

Man missar henne inte i hotell Gothias lobby. Herta Müller har en distinkt stil. Rör sig snabbt och fokuserat. Hon är klippt i kort svart page och som alltid, helt klädd i svart. Talar snabbt och intensivt. Inget smalltalk.

Vi hittar plötsligt en glasbox med bord och stolar mitt i larmet och samtalet hamnar rakt i världspolitiken. Putin och Trump.

– Fasansfullt. Stalinister och högerextremister förstår varandra.

– Donald Trump är ett monster och en politisk analfabet. Hur kan demokrati upplösa sig själv och hur kan republikanerna så fullständigt förlora kompassen?

Och hon är helt övertygad om att Ryssland håller på att gå tillbaka till en sovjetisk diktatur.

– Putin är en diktator. Se hur bygger han upp landet med politisk polis, ministerium för statssäkerhet, det är Sovjet. Han bär allt vidare.

– Det är en omänsklighet. Detta statstänkande är omänskligt.

Jag frågar om hon ser likheter med sitt eget Rumänien, men det är skillnad, säger hon.

– Ceausescu var en diktator i sitt eget lilla land, men Putin är diktator i en stormakt. Nu är alla i Östeuropa rädda för att de gamla tiderna ska komma tillbaka, med förtryck och repression.

– Och arma ryssar, de trodde de levde i en demokrati.

Foto: Julia MårdHerta Müller och jag är lika gamla och 1969 när jag var 15 år reste jag med min skola på skidresa till Rumänien. Mina kamrater och jag skuggades, man gick igenom vår packning. Män i mörka rockar följde oss var vi gick.

Du kämpade tillsammans med dina vänner för yttrandefrihet och tryckfrihet. Och beskriver den rå tonen, era tunna nerver, kritiken er emellan, drickandet. Ni måste ha varit mycket rädda?

– Redan från början var man tvungen att hålla sin rädsla under kontroll. Efter otaliga upplevda situationer övergick rädslan till att bli ett andra naturligt tillstånd i ens liv. Det uppstod ett slags normalitet, även om den var vacklande, darrig eller tippade över i bland.

Hur fortsätter man efter att en gång ha levt med så stor rädsla och överhettade nerver?

– Vi lever ju i relationer, vi överges, vi kan bli sjuka. Jag måste ordna in mina dåvarande tillstånd även i mitt nuvarande liv. Naturligtvis finns en skugga av den dåvarande rädslan kvar. Den gör sig påmind just när man minst anar det. Jag tror ändå att jag kommit undan lindrigt. Det finns människor som helt brutits ner av rädslans skugga.

Herta Müller är alltid mycket välklädd, som nu. Jag läser att hon ”var helt fixerad vid kläder” och satt halva dagarna tillsammans med sin väninna Jenny hos sömmerskan. De gick på loppmarknaden för att leta efter gamla knappar och tråd. Det enda hon var avundsjuk på hos de kvinnor som gifte sig med nomenklaturans män var deras snygga kläder och skor och väskor.

Höll intresset för kläder uppe en livsgnista hos dig?

– Det gråa och fula låg inte enbart i boendekomplexens betong och i trottoarerna. Det fanns även i klädseln. Staten kunde inte frambringa något vackert, eftersom den inte kunde stå ut med det vackra.

– Skönheten har något subversivt eftersom den måste uppfinnas och gestaltas individuellt. Därför utgör den då som nu en del av vår frihet. Detta gäller inte bara språket, litteraturen eller konsten. Det gäller för varje vardagsföremål.

– Hela landet, inklusive människorna, hade tvingats in i fulhetens uniform. Denna tristess färgade även av sig på stämningen bland människor, gjorde dem deprimerade. På så sätt blev folk underdåniga gentemot staten, och i gengäld på det privata planet desto mer aggressiva, såvitt det tilläts.

– Ja, ett vackert individuellt plagg från sömmerskan eller en snygg knapp från loppmarknaden kunde inge livslust. Det var på samma gång flykt och självhävdelse.

Hur är ditt intresse för kläder numera?

– Intresset för snygga kläder finns kvar. Naturligtvis har nödvändigheten förändrats. Varje dag ser jag hur längtan efter skönheten perverteras, eftersom folk här i väst är så aningslösa i hanteringen av sin frihet. Man ser det på de sönderslitna jeansen som folk köper. De kan spendera mycket pengar på ett eländigt utseende. Modet gör mig förskräckt, eftersom det visar hur en hel ung generation låter sig förledas utan att ifrågasätta det.

Det var tillsammans med Jenny, hennes bästa vän som Herta Müller utvecklade sitt intresse för kläder. Senare blev Jenny allvarligt sjuk och reste till väst för att besöka sin vän Herta. Men Jenny var då skickad av Securitate.

Hon spionerade på dig. Din bästa vän. Kan du berätta vad du kände?

– Smärta och vrede. Smärta över den förlorade vänskapen, och vrede över en brottslig säkerhetspolis som utnyttjade en svårt sjuk person som ville hälsa på mig i väst innan hon skulle dö. Känslor består ofta av ett nystan av helt olika beståndsdelar, som otillåtet krockar med varandra så att man nästan slits sönder av dem.

Herta Müller berättar målande om hur lågt en människa var värderad i diktaturens Rumänien. Inga läkemedel fanns att tillgå, man kunde dö för småsaker, inga tamponger eller bindor, kvinnor fick gå med trasor i byxorna. Hon talar om censuren som ett övergripande tillstånd. ”Hela vårt liv censurerades”.

– Censur är alltid ett fråntagande, en stöld. Meningar försvann ur en text. I en byggnad försvann strömmen och det blev ingen värme. Man ser att det ena förutsatte det andra. Kontrollen gick överstyr ända tills inget i vardagen var självklart längre. Allt detta är censur. Och där det fanns glapp i denna censurerade verklighet uppstod korruption, och den har vuxit sig stor och blivit en mentalitet inom hela Östeuropa.

Du fick Nobelpriset 2009 med motiveringen: ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.

Hur kunde du hålla ditt språk vid liv och utveckla det under de groteska omständigheter som du levde?

– Jag kände en inre nödvändighet att beskriva den vardagliga olyckan omkring mig. Jag läste många böcker, och i varje bok var jag egentligen bara ute efter en sak: hur det fungerar. Livet. I den nöd mina känslor befann sig behövde jag språkets skönhet som fanns i böckerna. Jag kände att litteratur inte är geografiskt bunden, utan innehållsligen. Gabriel Garcia Márquez eller Jorge Semprún, António Lobo Antunes eller Thomas Bernhard – deras texter visade mig samma sak om och om igen: att språket måste vara exakt, att poesi och verklighet hör ihop, och att man med hjälp av god litteratur också lär sig att tänka politiskt. Att logik och trolleri kan mötas och tillsammans beskriva verkligheten.

Du var kritisk till valet av Nobelpristagare 2012, Mo Yan. Hur vill du använda dig av den position Nobelpriset ger dig som opinionsbildare?

– Även utan Nobelpris hade jag varit förskräckt över valet. Jag anser att det har spårat ur. Trots att den kinesiske nobelfredspristagaren Liu Xiaobo dömdes till elva år och sitter fortfarande fängslad för sina krav på ett öppet, demokratiskt Kina, hedrades en inom den kinesiska diktaturen högt rankad funktionär, som i övrigt också är författare, med Nobels litteraturpris. Han utgör en del av förtryckarsystemet och är inte bara medlöpare, vilket i sig vore tillräckligt hemskt. Förresten förespråkar han också censur som enligt hans uppfattning är lika självklar som bagagekontroller på en flygplats. Enligt min mening kan ingen litteratur vara så bra att man helt kan bortse från dess författares politiska roll. Detta beslut var en örfil mot dem som önskar en förändring i Kina och som får betala dyrt för det.

Du är fortfarande en stark röst för yttrandefrihet och tryckfrihet. Vilka hinder ser du i Europa?

– I dag kan man se, vilket nationalistiskt drägg av auktoritär karaktär som finns kvar efter diktaturerna. En mentalitet som inte kan hantera frihet och pressfrihet, eller ett oberoende rättsväsen och respekt för människans värde. Det syns även i det närmast rasistiska tonläget hos Kaczyński och Orbán mot flyktingar.

– Även i Rumänien och Tjeckien hörs samma undertoner. Inget deltagande, ingen medkänsla för människor som förlorat allt och som lyckades fly från det apokalyptiska krigets Syrien och från IS, för dem som inget har förutom sitt nakna liv.

Innan vi skils i Göteborg frågar jag om hon ser något positivt i vår framtid.

– Ja, varje gång en människa gör en annan människa väl, så finns det hopp.

Foto i text: Julia Mård

Fakta.Herta Müller

Nobelpristagare 2009

  • Herta Müller, Nobelpristagare i litteratur 2009, deltar på Bokmässan i Göteborg. Hon samtalar på lördagen med DN:s Maria Schottenius på ett av mässans stora seminarier.
  • Bor i Berlin. Tvingades i landsflykt från Rumänien 1987.
  • Aktuell med boken ”Mitt fosterland var en äppelkärna” (Wahlström & Widstrand), en intervjubok på drygt 200 sidor där Angelika Klammer ställer frågor utifrån Herta Müllers litterära texter och får svar med berättelser från författarens liv. Översatt av Madeleine Gustafsson .
  • Läs Aris Fioretos recension av boken på dn.se.

Müller föddes 1953 i Nitchidorf, en tysktalande by utanför Timisoara Rumänien. Levde där under Nicaolae Ceausescus kommunistiska diktatur. Han uppfattades länge som självständig gentemot Ryssland och dekorerades med Serafimerorden i Sverige 1980.

Rättelse 2016-09-25 10:39
Liu Xiaobo sitter fortfarande i fängelse.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.