Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Hertha Hillfon-hus på Skeppsholmen tvingas stänga

Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen tvingas lägga ner sin verksamhet.
Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen tvingas lägga ner sin verksamhet. Foto: Margaretha Ekstrand-Almér

Det blev bara två somrar på Skeppsholmen för Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen. För höga kostnader tvingar Stockholms första kulturmötesplats tillägnad en kvinnlig konstnär att stänga.

Efter två somrar på Skeppsholmen måste Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen nu avveckla sin verksamhet. I söndags stängde kulturmötesplatsen, som drevs med stöd från Stockholms stad, sina dörrar för gott. Nu försöker föreningen Hertha Hillfons vänner hitta nya sätt att visa upp konsten.

– Det finns många idéer och tankar på hur vi ska jobba vidare. Bland annat kan vi samarbeta med andra och ordna olika seminarier och workshopar, men inget är fastställt ännu. Nu koncentrerar vi oss på att så snyggt som möjligt lämna lokalen på Skeppsholmen, säger Malou Örner, ordförande för Hertha Hillfons vänner sedan årsskiftet.

Hur känns det att vara tvungen att avveckla verksamheten?

– Det är klart att det är trist att det blivit så. Men det är den bistra ekonomiska verkligheten som tittar på en rakt i ansiktet. Det går inte att ta något annat beslut än det här, säger Örner.

Enligt henne finns det flera orsaker till att kulturmötesplatsen nu tvingas stänga. 

– Dels så hade man lite stora ambitioner i början tror jag med att ha en egen utställningslokal och det kan jag verkligen förstå, man ville visa upp hennes konst. Men det kostar ju att driva en lokal och vi har ett stöd från Stockholms stad men det räcker inte till. Då måste man hela tiden söka stöd på olika sätt och vis och den ideella föreningen har inte den kraften och orken, säger Örner. 

Har ni haft tillräckligt med besökare?

– Förra året hade vi fina besökssiffror, men i år har det varit färre personer här. Den här sommaren har inte varit snäll mot något museum eller galleri. Vi lider ju också av det. 

Nu har föreningen sökt pengar för att skapa ett digitalt museum av Hertha Hillfons konst. 

– Det är ju spännande och då blir konsten samtidigt tillgänglig för fler, säger Örner.

Hertha Hillfon 1921 – 2013

Hertha Hillfon tillhör 1900-talets främsta svenska konstnärer och är en av de mest ansedda keramiska skulptörerna i Sverige under den tiden.

Hertha Hillfons Vänner äger ett stort antal Hertha Hillfon-verk som har kunnat köpas in tack vare donationer och medlemsavgifter. 

Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen presenterade i en 130 kvadratmeter stor lokal utställningar, programverksamhet och kurser i keramik

Kulturmötesplatsen på Skeppsholmen öppnade den 25 mars 2017 och stängdes den 23 september 2018. Det var Stockholms första kulturinstitution som är tillägnad en kvinnlig konstnär.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.