Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Heter det nattygs- eller nattduksbord?

Vill du också ha svar på din språkfråga? Mejla till DN:s språkvårdare på: sprakfragan@dn.se

Heter det nattygs- eller nattduksbord? Hej! Jag läser många olika svenska författare, men ordet nattduksbord eller nattygsbord skrivs på dessa två sätt. Vilket är rätt?

Kjell Sköld

Jag är glad att du frågade eftersom det gett mig skäl att närmare undersöka något som även jag har undrat över.

Nattduksbord är äldst av de två orden och var tidigare samma sak som toalettbord (vid vilken särskilt damer vårdar sitt utseende), och en dam hade sina toalettsaker som hårborste, smink med mera i en nattduk. Nattduksbord i betydelsen ”litet bord vid huvudändan av sängen” verkar ha kommit senare och finns belagt från 1842.

Nattygsbord, däremot, tycks ha uppkommit genom felaktig anslutning till nattyg, det vill säga nattdräkt och nattmössa och liknande, och är känt sedan 1700-talet och här handlar det uppenbart om en möbel i anslutning till sängen.

I dag använder man båda substantiven i den senare betydelsen och inget av dem är fel. Men eftersom det ofta har uppstått förvirring kring vilket som är korrekt rundar man numera ofta problemet genom att i stället använda ordet sängbord.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.